Saopštenje stranke Zajedno za Srbiju povodom alarmantnih izveštaja o položaju radnika u preduzeću „Linglong“

Zajedno za Srbiju i Otvorena građanska platforma AKCIJA traže hitnu reakciju nadležnih organa pred kojima su organizacije civilnog društva u Srbiji dostavile odgovarajuće prijave. Postavljamo pitanje da li vlast prikriva aktivnosti kineskih investitora i zašto u institucijama kao što su Republičko javno tužilaštvo, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo zdravlja, Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu, Kancelarija za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, PU Zrenjanin, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima,  Inspektorata za rad i Zaštitnik građana, nisu već pokrenuti hitni postupci zbog uznemiravajućih okolnosti koji se dešavaju pred očima javnosti, u kompaniji „Linglong“ koja je proglašena „investitorom decenije“?

Ustav Republike Srbije koji zabranjuje ropstvo i položaj sličnom ropstvu, trgovinu ljudima i prinudni rad, još jednom je pregažen. Oko 500 radnika iz Vijetnama, koji se trenutno nalaze u Zrenjaninu, živi i radi u uslovima koji su nedostojni svakog živog bića.

Nedopustivo je da u 21. veku u Srbiji radnici žive u betonskim barakama u kojima su uslovi gori nego u zatvorskim ćelijama, bez osnovnih uslova za život i da im se oduzimaju pasoši i pravo da se slobodno kreću.

Koji je to i čiji ekonomski interes Srbije koji može opravdati ovako brutalno kršenje ljudskih prava i naših domaćih zakona?

Moramo stati na put investicijama koje ne samo zagađuju našu životnu sredinu već na svirep način ugrožavaju slobodu i život ljudi.

Beograd, 16. novembar 2021. godine

Informativna služba ZZS

Exit mobile version