Saopštenje povodom Svetskog dana kulturnog nasleđa

Povodom Svetskog dana kulturnog nasleđa koji se obeležava18. aprila, organizacija Evropa Nostra Srbija apeluje na nadležne institucije, ustanove nasleđa i javnost da ulože znatno veći napor kako bi se obezbedila sistemska zaštita i adekvatno korišćenje kulturnog nasleđa.

Podsećamo da smo u oblasti kulturnog nasleđa previše često bili suočeni sa procesima koji su potpuno zanemarili javni interes i podredili ga ličnim interesima. Posebno govorimo o projektima koji ugrožavaju kulturno-istorijsko nasleđe i ekološke, prirodne i druge vrednosti u Srbiji.

Evropa Nostra Srbijaje protiv svih procesa koji uvode lažne vrednosti, novih nacionalnih i verskih identiteta neutemeljenih na prošlosti i tradiciji, simulaciji prošlosti, površnoj interpretaciji nasleđa i tradicionalnih vrednosti. U prilog govore i brojni primeri promena urbane toponimije u starim gradskim jezgrima, obeležavanje prostora javnim spomenicima neadekvatnog volumena ili umetničkog kvaliteta, promena prepoznatljivih urbanih silueta i neodgovorna komercijalizacija nasleđa i urbanih ili turističkih prostora.

Na dan kada se u svetu obeležava Dan kulturnog nasleđa i u iščekivanju da se konstituišu političke institucije u Republici Srbiji i glavnom gradu, apelujemo da se aktivno promoviše otvorena komunikacija sa građanima, organizacijama civilnog društvai stručnom javnošću. To uključuje i istinsko i transparentno organizovanje javnih rasprava, posebno onda kada se procesi u praksi događaju veoma brzo, bez mogućnosti kvalitetnog institucionalnog i stručnog sagledavanja njihovih posledica.

Evropa Nostra Srbija se zalaže za sistemsku zaštitu nasleđa, insistira na poštovanju najviših profesionalnih standarda, potpisanih medjunarodnih konvencija i bori se protiv marginalizacijei zloupotrebe nasleđa u javnim politikama. Posebno zahtevamo da se obustave sve procedure oko urbanističkih projekata, građevinskih dozvola i dozvola za rušenje, za urbane delove Beograda i drugih gradova u Srbiji koji su bili pod prethodnom zaštitom, dok se ne proglasi njihova trajna zaštita ili dok se zaštita ne obezbedi odgovarajućim planskim ili urbanističkim aktima, usvojenim na valjan i demokratski način.

Takođe, kao članica panevropske mreže Evropa Nostre, nastavićemo sa kontinuiranim delovanjem  u okviru organa ove prestižne evropske organizacije, kao i sa brojnim partnerima uz čiju podršku smo reagovali povodom radova na izgradnji žičare odnosno tzv. gondole između Kalemegdana i Ušća u Beogradu ili sprečavanje licitacije u vezi sa Memorijalnim kompleksom Boško Buha.

Skrećemo pažnju da očuvanje kulturne i prirodne baštine nije u suprotnosti sa ekonomskim razvojem i napretkom društva. Naprotiv. Upravo iz tog razloga naša organizacija se pridružila širokom frontu evropskih organizacija i pokreta koji su okupljeni oko inicijative Novi evropski Bauhaus. Cilj ove inicijative Evropske komisije je da poveže kreativni sektor, umetnike i građane u procese Evropskog zelenog dogovora koji nudi novu viziju razvoja inspirisanog životnom sredinom, estetikom i podsticanjem dijaloga među generacijama. Srbiji je potrebna nova vizija razvoja za XXI vek, koja uvažava klimatske promene, naučne činjenice, inovacije i potrebe građana koje podrazumevaju i vezu sa njihovom kulturnom i prirodnom baštinom.

Zbog toga, nastavljamo saradnju sa javnim ustanovama, organizacijama civilnog društva, grupama i pojedincima sa kojima delimo iste vrednosti u zajedničkom širokom frontuza promociju nove vizije Srbije koja čuva nasleđe i prepoznaje njegov značaj zasavremeno društvo.

 

Evropa Nostra Srbija                                                                                                          Beograd, 18. aprila 2022.

Exit mobile version