Saopštenje Opšte bolnice Šabac

Demanti na netačne navode iznete u tekstu „Medicinsko osoblje bez kovid nadoknade“, objavljenom 29.10.2020. u elektronskom izdanju šabačkih nedeljnih novina „Podrinske“

U cilju istinitog informisanja javnosti, iznosimo sledeće činjenice:

U skladu sa instrukcijama, a na osnovu dopisa Ministarstva zdravlja br 120-01-31/2020-05 od 23.04.2020.  i  Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Filijala Šabac 03 br. 450-828/20 od 17.07.2020. i  01 br. 450-5828/20-1 od 03.08.2020. , Menadžment OB Šabac doneo je odluku br. 09-1/1234 od 20.08. 2020.  kojom se odobrava isplata novčane pomoći zaposlenima u Opštoj bolnici Šabac koji su svakodnevno angažovani na sprovođenju mera i aktivnosti vezanih za zaštitu zdravlja stanovništva, odnosno lečenju i sprečavanju širenja epidemije bolesti Covid-19. Upravni Odbor OB Šabac je na sednici održanoj 03.09.2020. upoznat sa odlukom i nije imao primedbe na njene odredbe.

Pravo na isplatu novčane pomoći, koja se isplaćuje na mesečnom nivou, ostvaruju zaposleni angažovani u jedinicama za intenzivno lečenje i negu u visini 30% uvećanja zarade za redovan rad; zaposleni angažovani na odeljenjima – jedinicama za standradno lečenje i negu u visini od 20% uvećanja. Za ostale zaposlene koji su u manjem obimu angažovani u zbrinjavanju i lečenju pacijenta obolelih od bolesti Covid-19,  novčana pomoć se utvrđuje u visini 10% uvećanja zarade za redovan rad.

Takođe, na osnovu odluke, isplata sredstava će se vršiti tek posle donošenja Zaključka Vlade RS i prenosa sredstava za ovu namenu iz Budžeta RS preko nadležne Filijale RFZO na račun ustanove.

S obzirom da su ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi, odluka je stupila na snagu i Opšta bolnica Šabac je isplatila stimulaciju za zaposlene koji su ostvarili to pravo, po napred svrstanim kategorijama, od vremena početka epidemije do danas. Isplata je izvršena za mesece: mart, april, maj, jul, avgust i septembar. U tekstu je netačno navedno da je uvećanje isplaćeno samo za mesec jul, a da je u avgustu isto uskraćeno zaposlenima koji su ostvarili to pravo. Napominjemo da će se stimulacije zaposlenima u vidu uvećanja zarada po uspostavljenim kriterijumima nastaviti i ubuduće, sve dok bude potrebe za dodatnim angažovanjem tokom borbe sa aktuelnom epidemijom.  Ističemo, da ažurirane spiskove zaposlenih koji su angažovani na lečenju i nezi Covid-19 obolelih pacijenata, za svaki mesec posebno – dostavljaju njihove službe na realizaciju Ekonomsko–finansijskoj službi.

Još jednom apelujemo na novinare da javnosti prezentuju samo proverene i tačne informacije, naročito u vreme velikog pritiska na zdravstveni sistem, koji  istrajava i uspešno se suprotstavlja opakoj bolesti koja ugrožava sve, bez izuzetka. Zato, u cilju opšte zaštite – budimo i ostanimo odgovorni poštujući propisane mere koje sprečavaju širenje infekcije virusom SARS CoV-2.

Exit mobile version