Саопштење иницијативе ПроГлас

Забринути грађани окупљени око ПроГласа позивају све парламентарне странке које сматрају да су избори 2023. године били нерегуларни да нам се 9. марта у 10 сати у просторијама Envoy центра, придруже у формулисању Договора о условима за поштене, слободне и фер изборе.

У 12 сати, одржаће се конференција за медије на којој ћемо најширој јавности представити овај документ, који ће у наредним данима бити понуђен на потписивање и осталим заинтересованим странкама и групама грађана.

Нема суверене државе без поштовања суверености сопствених грађана, чија су права битно угрожена нерегуларностима претходних избора. У ишчекивању изјашњавања Уставног суда о регуларности избора, упркос налазима домаћих и међународних институција, грађани Србије налазе се између потпуно супротстављених исказа: да се ради о нерегуларним, односно да се ради о најпоштенијим изборима до сада. Позив да се заједно боримо (и изборимо) за поштене, слободне и фер изборе, уз подразумевање демократских механизама и процедура, нема страначке предзнаке, представља цивилизацијску норму и на корист је целокупног друштва.

Приступање овом Договору 9. марта у сенци је присећања на један дуги, трагичнији 9. март, када су у вртлогу политичких подела, нетрпељивости и мржње изгубљена два млада живота. Нажалост, неприхватљиве и необразложене поруке и говор мржње који се последњих дана и недеља појављује у политичком животу Србије неодговорно подстиче поделе „до истребљења“ на патриоте и издајнике, готово нас уводећу у предворје стилизованог грађанског рата. Шта је следеће? Искуство нас учи да нико на то нема право! ПроГлас зато апелује на елементарно поштење и одговорност у политичком поступању. За почетак је довољно да прихватимо да неистомишљеници нису исто што и непријатељи – једноставно, само грађани Србије! Нека искуства не смемо дозволити да нам се понове.

Exit mobile version