Saopštenje GrO POKS Šabac: Paketići „za našu decu“

Na zvaničnoj prezentaciji grada Šapca, a i po gradskim portalima i svim lokalnim medijima pojavila se informacija, izrečena od strane sporno izabranog gradonačelnika Aleksandra Pajića da je grad za najmlađe sugrađane obezbedio više od 8.000 paketića . Koje je, bar sudeći po vrlo spornim fotografijama na kojima se nalazi gradonačelnik u ulozi Deda Mraza sa maloletnom decom, podelio dotični lično. Za nas u Gradskom odboru Pokreta obnove Kraljevine Srbije u godini kada je prestonica SVIM mladim beograđanima podelila vaučere od 6.000 dinara ovo je otvorilo niz pitanja koja otkrivaju i sam karakter ove države, ali i uzurpatorske lokalne vlasti.

Najpre, to što su vaučere dobila SAMO deca iz Beograda jeste primer čiste diskriminacije, jer pokazuje da su valjda ta, beogradska deca vrednija i važnije od naše iz ostalih delova Srbije što najoštrije osuđujemo i tražimo reakciju nadležnih državnih organa, pre svega Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Što se tiče našeg grada najpre da raščistimo jednu stvar. Paketići, ma koliko da ih je bilo kupljeni su iz budžeta, od novca građana ovog grada koji svojim radom, trudom i svakodnevnim naporom u zemlji bez prava radnika, taj budžet pune. Nije ih gradonačelnik platio svojim novcem već je odlučio da naš novac uloži u paketiće. Što je jedna od dve dobre ideje koju je ova lokalna vlasti imala. Ali je i ovu poput one sa Bazenima na otvorenom uspela da uprlja, pokvari i obesmisli.

Pitamo: Koji su bili kriterijumi za dodelu paketića? Da li se radi o deci iz osetljivih društvenih grupa? Da li su to deca koja primaju dečiji dodatak? Zar je moguće da u „Gradu budućnosti“ živi više od 8.000 socijalno ugrožene dece?

Ili su to paketići za svu decu ovog grada. Ako su bili namenjeni svoj deci na teritoriji grada, kako su roditelji i deca obavešteni da će biti podela, gde i kada? Na koji način su pozvani na podelu? Ili su paketiće dobila samo njihova deca iz pojedinih mesnih zajednica?

Način na koji je ova, inače lepa ideja realizovana pokazuje, nažalost bahatost, osionost i diskriminaciju. Podelu na „našu“ i „njihovu“ decu što je odvratno, fašizoidno i u krajnjoj liniji zabranjeno.

Pokret obnove Kraljevine Srbije traži objašnjenje i odgovore na ova pitanja. Pozivamo Državnog revizora i Više javno tužilaštvo da utvrde da li je postupak nabavke i podele paketića obavljen u skladu sa zakonom, da li je i u kojoj meri bilo zloupotreba kao i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da utvrdi da li je prilikom podele paketića poštovana ravnopravnost i da li je bilo diskriminacije dece u ovom slučaju.

Nabavka i podela paketića za svu decu u našem gradu je ideja koja treba da zaživi u našoj lokalnoj zajednici. Na nama je da se postaramo da ta ideja ne bude na ovaj način okaljana i zloupotrebljena. Neka vam se sve želje ostvare u Novoj godine, da nam bude bolja nego ova i da nam donese mir, slobodu i radost.

 

Exit mobile version