„Šančina u Desiću  –  jedno moguće čitanje“

Narodni muzej Šabac

U okviru programa manifestacija povodom obeležavanja Dana grada Šapca, danas, 18. aprila u 12.00 časova, će na Trgu šabačkih žrtava biti otvorena izložba „Šančina u Desiću  –  jedno moguće čitanje“, autora Momira Cerovića, muzejskog savetnika.

Prva arheološka istraživanja na potesu Parlozi u selu Desiću, kao i na samoj Šančini, vršena su 1967. godine. Pedeset godina kasnije 2017. godine, Narodni muzej u Šapcu je pokrenuo, a Ministarstvo kulture i informisanja RS i Grad Šabac podržali projekat: Arheološka istraživanja lokaliteta: Parlozi, Šančina, Paripovac u Desiću kod Šapca, pod rukovodstvom muzejskog savetnika Momira Cerovića. Tokom šestogodišnje realizacije projekta, od 2017. do 2023. godine na lokalitetu Paripovac, pokazalo se da nema kulturnog sloja, dok se  na lokaliletu Šančina,  došlo do značajnih arheoloških otkrića, jedinstvenih u Srbiji, pa i šire. U petnaest arheoloških sondi i tri rova ukupne površine preko 315 m², istraženih na platou centralnog uzvišenja, u šancu i na bedemu otkriveni su ostaci impozantnih građevinskih struktura, kao i veći broj fragmenata keramičkih posuda različitih oblika i zapremine.

Izložbu čine dvadeset panoa na kojima je, osim stručnih tekstova, kroz niz fotografija predstavljeno višegodišnje arheološko istraživanje ovog izuzetno značajnog praistorijskog nalazišta.

Exit mobile version