Samo disciplinom možemo pobediti bolest

Gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović

Nakon što je u Šapcu potvrđen prvi smrtni slučaj od posledica infekcije virusom COVID- 19, što je, ujedno, i prvi zvanično registrovan slučaj obolevanja od te bolesti u gradu, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući da se bolest može pobediti samo ako smo disciplinovani. U toku je sastanak Tima za zdravstvo, a naredni koraci su evidentiranje i izolacija kontakata preminulog.

Evidentiranje kontakata preminulog, važno da sugrađani ostanu kod kuće

Pozivam sve sugrađane koji nemaju nikakve formalne obaveze da ostanu u svojim domovima, da se striktno pridržavaju svih uputstava stručnjaka iz državnih i gradskih organa. Ako ste u svom domu, ništa vam se ne može dogoditi, ne može vam korona ništa, istakao je Zelenović.

-Borba protiv bolesti, koja je, nažalost, odnela jedan život u našem gradu, je samo u našim rukama. Zato pozivam sve naše sugrađane da u ovoj borbi zajedno radimo ono što treba da radimo. Ako svako bude radio ono što treba, poštovao pravila i jasna uputstva, mi ćemo ovu bolest da pobedimo. Nadležne institucije, policija, komunalna policija, u okviru tima za nadzor Gradskog Štaba za vanredne situacije vrše kontrolu i nadzor nad sporovođenjem svih mera. Pored toga, postoje jasne procedure kada se desi slučaj obolevanja, kao što je to sad u našem gradu. U 13 sati sastaje se Tim za zdravstvo, pojačan predstavnicima Policijske uprave i komunalne policije, kako bismo utvrdili dalje korake i rizik sveli na najmanju moguću meru. Nadležne službe će evidentirati sva lica koja su na bilo koji način bila u kontaktu sa licem koje je preminulo. Tim koji je određen posetiće objekte predviđene za eventualni smeštaj lica koja imaju blage simptome, naložiti potrebne mere i čeka se odgovor Ministarstva vojske oko potrebnih kreveta i smeštajnih kapaciteta- podvukao je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Zelenović.

Grad nastavlja sa merama prevencije, privrednici da poštuju

On je podsetio da su velike kompanje su redukovale proizvodnju, te da je isti slučaj sa ostalim privrednicima u gradu. Izuzetak su oni koji zbog prirode posla rade punim kapacitetom, ali uz propisana jasna pravila ponašanja- obavezu nošenja zaštitne opreme, rukavica i maski, te da se sprovođenje tih mera kontroliše.

-Za svakog ko ima formalnu obavezu, ide na posao, radi u trgovini, banci ili ima bilo kakvu drugu aktivnost, propisali smo potpuno jasna uputstva kako se održavaju i dezinfikuju radni prostori. U prethodnim danima podeljene su zaštitne maske i rukavice prema prioritetima koje su utvrdile nadležne zdravstvene institucije. Prema preporuci epidemiologa, podeljene su zaštitne maske prvo svim zdravstvenim radnicima, a onda i svim ostalima koji su izloženi, bilo da rade u javnom ili privatnom sektoru. Juče je završena podela zaštitne opreme svim kompanijama i firmama, a od danas će početi podela maski građanima u na gradskom i seoskom području- podvukao je gradonačelnik.

Kanisteri za dezinfekciju postavljeni su na 14 lokacija u gradu i prigradskim naseljima i podeljene cisterne sa dezinfekcionim sredstvom u svih 50 sela. Naglašeno je da je jako važno da se dezinfikuju sve metalne, plastične površine, što je češće moguće, preporuka epidemiologa je na svakih sat vremena.

-Održavamo higijenu na javnim prostorima, trotoarima, kolovozima, naseljima pod rizikom. Pravila ponašanja su potpuno jasna, najvažnije je da se svako ponaša u skladu sa pravilima. Te mere su preduzete i nastaviće se i u budućnosti s ciljem da prevencijom štitimo naše živote i da smanjimo rizik od obolevanja- rekao je Zelenović.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić apelovao je na sugrađane koji imaju potrebu da nešto završe, a ne bi trebalo da izlaze iz svojih domova, da pozovu kol centar na broj 364130 od sedam ujutru do 16 sati, aktivan od 17. marta. Više od 70 volontera im je na raspolaganju i rado će im izaći u susret, a sve u cilju da se redukuje broj izlazaka sugrađana iz domova, naročito onih koji spadaju u grupe sa većim rizikom od infekcije virusom COVID- 19.

D.Dimitrijević

Exit mobile version