Sala Ekonomske škole „Stana Milanović“ spremna za lakše obolele pacijente

Grad obezbedio sredstva za opremanje

Opremanje sale Ekonomske škole „Stana Milanović“, namenjene smeštaju pacijenata sa lakšim simptomima virusa COVID 19,  biće završeno danas. Gradski štab za vanredne situacije u konsultaciji sa stručnjacima iz Zavoda za javno zdravlje i nadležnim gradskim službama opredelio je taj prostor u skladu sa svim standardima koje treba da zadovolji privremena bolnica tog tipa. Ministarstvo odbrane negativno je odgovorilo na zahtev da obezbedi 300 kreveta, pa ih je Grad nabavio iz sopstvenih sredstava.   

-Objekat Ekonomske škole izabran je za privremeni smeštaj lakše obolelelih od korona virusa nakon što je tako procenila komisija. Nismo odmah počeli sa opremanjem, jer smo čekali informaciju Ministarstva u vezi sa krevetima i ostalom opremom koju inače vojska daje na drugim mestima. Pošto smo dobili negativan odgovor, mi ćemo iz sopstvenih izvora da organizujemo ovaj smeštaj. Grad ima dovoljno novca da se odbrani od korona virusa i uradi sve što je neophodno. Nabavili smo krevete, dušeke smo imali, kasete su donete sa Gradskog bazena. Opremićemo objekat da bude dostojan čoveka koji u njemu bude boravio, da može da ispuni sve svoje životne funkcije, da ima 24 sata toplu vodu, grejanje i sve druge uslove neophodne za boravak i rad- istakao je načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.

U postavljanje neophodne opreme uključeni su članovi Sportskog saveza, predstavnici šabačkih sportskih klubova i nastavnici uključeni u projekat „Rasti zdravo“. Smeštaj je planiran tako da postavljanjem panela mogu da se formiraju jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne sobe, u zavisnosti od potreba lica koja tu budu boravila, jer postoji mogućnost da to budu i cele porodice.

-Naše arhitekte su ga tako osmislile da porodica može da funkcioniše u uslovima inače normalnim za ovakve prostore. Podnet je zahtev Ministarstvu za 300 kreveta, ali smo dobili negativan odgovor. Svuda po Srbiji se opremaju slični objekti. Zahvaljujući domaćinskom poslovanju Grada, imamo dovoljno sredstava da se izborimo sa svim izazovima koje nosi virus- istakao je Zelenović.

U prvoj fazi postavljeno je 120 kreveta. Sledi opremanje OŠ „Nikola Velimirović“ i škole na Letnjikovcu. Dom Srednje poljoprivredne škole opredeljen je za poseban smeštaj medicinskog osoblja, sa kapacitetom od oko stotinu kreveta.

D.Dimitrijević

Exit mobile version