Sabrana dela Radomira Konstantinovića na „Vinaverovim danima“

Okrugli sto u Gradskoj kući

U okviru manifestacije „Vinaverovi dani evropske kulture“, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović svečano je u subotu otvorio okrugli sto povodom prvog kola „Sabranih dela Radomira Konstantinovića“ rekavši da su otvoren um i potreba da se čuju i osete različiti, „teme naše nasušne i zato je toliko bitno da čitamo Konstantinovića i da govorimo o njemu “.

-Danas, ponovo, imamo jedno divno druženje sa Radomirom Konstantinovićem. Izdavanjem sabranih dela našega junaka, spisatelja, želeli smo upravo to- da u žižu javnosti, korak po korak, vraćamo sve dragoceno što obelezava njegovo delo i govorimo o svemu važnom u vezi sa njegovim likom. I naravno, da ljude širom Srbije i našega regiona pozovemo da se sa nama, u ovoj tako uzbudljivoj temi, druže- rekao je Zelenović.

-Danas je dijalog za Srbiju najvažniji. Bez dijaloga, klizamo ka sukobu i ko zna kakvoj nesreći. Ako ne otvorimo debatu, teško ćemo se sukobiti i nećemo u parlamentu voditi političku borbu, već na ulici vršiti građansku neposlušnost. I danas, sa ovog mesta, hoću da poručim držaocima vlasti da se uzmu u pamet i da otvore stvarni i ozbiljan dijalog o slobodnom političkom životu u Srbiji- kazao je on.

Gradonačelnik Šapca je rekao da vidi da je nekima čudno i mrsko što Fondacija „Stanislav Vinaver“ u Šapcu objavljuje Konstantinovića i da je njemu čudno i mrsko što to ne radi neka velika izdavačka kuća uz podršku države.

-Šabac za kulturu izdvaja sedam odsto gradskog budžeta. Mi smo ponosni što možemo da ispravimo ovo dosadašnje nacionalno nečinjenje prema Konstantinovićevom delu. Ponoviću danas da zastupam politiku koja želi da nacionalni budžet za kulturu bude 25 milijardi dinara. To je dva i po puta više nego danas i to bi činilo dva odsto republičkog budžeta. Ovako možemo da pokrenemo kreativnu Srbiju i da uđemo u veliki boj za istinske umetničke i životne vrednosti. Ovako ćemo pobediti rijaliti pošast koja je okovala Srbiju. Ovako ćemo savladati zlo- zaključio je Zelenović.

U okviru okruglog stola povodom prvog kola „Sabranih dela Radomira Konstantinovića “, kapitalnog projekta u 30 tomova, u izdanju Fondacije „Stanislav Vinaver“ iz Šapca i Dan Grafa iz Beograda, u Gradskoj kući govorila je i dr Latinka Perović, predsednica Saveta za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića.

Exit mobile version