Šabački privrednici savladali izazove tokom vanrednog stanja

Održan sastanak Privrednog saveta

Na prvom sastanku Privrednog saveta Grada Šapca po ukidanju vanrednog stanja u petak, 15. maja, u dvorištu Gradske kuće bilo je reči o izazovima sa kojima su se šabačke firme suočavale u prethodnom periodu, kao i planovima za predstojeći, kada se očekuje povratak u redovno poslovanje. Šabačka privreda je funkcionisala uz propisane epidemiološke mere, a tekući problemi rešavani su u komunikaciji sa Odeljenjem za lokalni ekonomski razvoj i Privrednom komorom Valjevo, objasnio je predsednik Saveta Zoran Tošić.

-Poslednja sednica je bila 13. marta, nekoliko dana pred uvođenje vanrednog stanja i osnovna tema je bila priprema za ono što nas prvi put očekuje. Komunikacija sa svim firmama je nastavljena, od trgovine do proizvodnih kompanija, razgovarali smo o problemima, uglavnom  sa proizvodnjom, transportom na carini, uvozom i izvozom i tako ih i rešavali. Na sednici je iznet niz predloga i urađena analiza stanja iz prethodnog perioda. Pokazalo se da je šabačka privreda bila spremna za vanredno stanje i da je na izazove spremno odgovorila. Neke kompanije su imale zalihe sirovina za narednih nekoliko meseci, neke su imali i problem sa manjkom radne snage. Trgovine mešovitom robom su radile jako dobro i ostvarivale znatno veće promete nego u uobičajenim situacijama- rekao je Tošić.

Primećeno je da je najviše problema bilo sa izdavanjem dozvola za kretanje radnika u periodu vanrednog stanja. Grad je u saradnji sa Odeljenjem za inspekcijske i komunalno- stambbene poslove delio zaštitnu opremu privrednicima koji su prijavili da im je potrebna.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović napomenuo je da se Grad potrudio da svi koji posluju u gradu budu zaštićeni i bezbedni, kako bi mogli neometano da rade i privređuju, a da se istovremeno život ne zaustavi. To je podrazumevalo da se poštuju epidemiološke mere- pojačana dezinfekcija, nošenje zaštitne opreme i držanje propisane distance u poslovnim prostorima. Istakao je da je Grad doneo odluku da se najpogođeniji sektor- ugostitelji, oslobode plaćanja zakupa letnjih bašti za tekuću godinu. Predstavnik ugostitelja Ivan Jelić pozvao je Grad da u okviru svoje nadležnosti ispita svrsishodnost pojedinih mera donetih od strane Republičkog kriznog štaba u vezi sa načinom rada kafića, a koje su u praksi teško primenjive, kao što je držanje distance između ljudi koji su došli zajedno. On je pozvao da se preispita odluka o ulaganju u pleksiglase, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju. Na sastanku je i šabačka firma „Corten Art“ predstavila svoju proizvodnju.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version