Šabački poljoprivrednici oštećeni

KONFERENCIJA ZA MEDIJE INICIJATIVE SELO–GRAD

 Tema današnje konferencije za medije Inicijative selo–grad bila je poljoprivreda, odnosno situacija u kojoj je poljoprivrednik po ko zna koji put oštećen. Ovoga puta konkretno – šabački poljoprivrednik.

Odbornik Inicijative u Skupštini grada Dragan Stanković govorio je o visini sredstava koje Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše šabačkim poljoprivrednicima. Stanković smatra da je načinjena nepravda prilikom kategorizacije pre nekoliko godina, tako da je Šapcu, kao razvijenom, pripalo 40 odsto povraćaja od uloženih sredstava.

– Neke druge opštine, gde su sela mnogo razvijenija, dobijaju do 55 odsto povraćajnih sredstava. Sela Pocerine i Posavotamnave imaju zemlju 5. i 6. klase i Ministarstvo im vraća 40 odsto od uloženog, dok neka sela u Mačvi, sa zemljom prve kategorije, dobijaju 55 odsto. Treba da se udružimo oko ovog pitanja i pomognemo našim poljoprivrednicima. Mi ćemo razgovarati i sa ljudima iz Direkcije za poljoprivredu, iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe, kao i sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem. Nadamo se da će nam pomoći sve političke partije da zajedno izdejstvujemo povećanje subvencija u ministarstvu, naveo je Stanković.

Stanković smatra da je pravi trenutak da se pokrene ova tema jer je ministar Branislav Nedimović obećao veći budžet za investicije. Tako bi šabački poljoprivrednici koji odluče da kupe mehanizaciju, ozidaju objekte ili investiraju svoj novac na neki drugi način u razvoj poljoprivrede, dobili više novca kao subvenciju.

Exit mobile version