Šabački humanisti donirali dragocenu tečnost

Prva akcija doborovoljnog davanja krvi u Šapcu u ovoj godini

Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, u skladu sa novim Zakonom o transfuziološkoj medicini, organizovana je u sredu u Kulturnom centru Šabac. Među humanistima koji su odlučili da u prvim danima Nove godine daju dragocenu tečnost bio je i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

-Početak godine je vreme kada smo zahvalni na onome što imamo, ali i imamo i najlepše želje i očekivanja. Upravo je to prilika da iskažemo humanost i pozovemo sve dobrovoljne davaoce krvi da ih u ovoj godini služi zdravlje i da se odazovu na sve akcije dobrovoljnog davanja krvi. Grad Šabac je tu da podrži, kako Službu transfuzije Opšte bolnice Šabac, tako i da pomogne Crvenom krstu Šabac kao promoteru dobroljnog davalaštva- rekao je Pajić.

Od 1. januara počela je implementacija novog Zakona o transfuzijskoj medicini, koji je usaglašen sa evropskim zakonom u toj oblasti. Kako je naveo Dušan Serafimović iz Instituta za transfuziju krvi, nastaviće se dobra saradnja sa Crvenim krstom Šabac i Gradskom upravom. Osim objedinjene baze dobrovoljnih davalaca i smanjenja troškova, postoje i drugi benefiti novog sistema snabdevanja krvlju, a najvažniji su uvek dovoljne rezerve, te neće biti odlaganja operacija zbog manjka krvi.

-U početku, građani Šapca će moći da daju krv ponedeljkom u Službi transfuzije Opšte bolnice, kao što su navikli, dok ne dođemo do krajnjeg cilja, da se testiranje i obrada krvi ne vrši po svim bolnicama u Srbiji, kao što je do sada bio slučaj, nego će to činiti isključivo ovlašćene transfuzijske ustanove. Naša ustanova će uvek i blagovremeno snabdevati Opštu bolnicu Šabac svim potrebnim jedinicama krvi, a uvek će postojati i rezerve- istakao je Serafimović.

Volonter Crvenog krsta Šabac Nikola Martinović do sada je osam puta dao krv, a ovaj čin dobar je način da započne godinu.

-Dobrovoljni davalac sam od 2013. godine, a već nekoliko godina sam volonter u Crvenom krstu. U osnovnoj školi sam počeo pomalo da volontiram, a dobrovoljno davanje krvi nam je u porodičnoj tradiciji, pa je bilo logično da i ja sam budem davalac- rekao je Martinović.

Ekipe Instituta za transfuziju krvi boraviće svake srede u Šapcu od 10 do 16 sati, pa će svi koji žele moći dobrovoljno da daju krv i doprinesu afirmaciji dobrovoljnog davalaštva.

D.Dimitrijević

Exit mobile version