Šabački „Hemofarm“ obeležio četiri decenije uspešnog poslovanja

Šabački „Hemofarm“, važna karika u sistemu ovog najvećeg regionalnog farmaceutskog lidera, proslavio je u sredu četiri decenije uspešnog poslovanja u prisustvu rukovodstva, zaposlenih i predstavnika Grada Šapca. Osnovana 1976. godine, ova fabrika je za 40 godina postojanja prešla put od skromnog pogona za proizvodnju sirupa, krema i pet vrsta infuzionih rastvora, da bi potom postala prvo deo vršačkog „Hemofarma“, a onda i deo nemačkog koncerna STADA, koji joj je omogućio pristup 38 zemalja sveta i tržišnu prepoznatljivost.

Svečani koktel za zaposlene i goste upriličio je domaćin, direktor šabačke fabrike, Dragan Tošić.

-„Hemofarm“ Šabac između ostalog proizvodi lekove koje je transferisala STADA i jedina je fabrika koja proizvodi pelete- vrlo kompleksnu tehnologiju oblaganja peleta sa više slojeva suspenzije, a u okviru „Hemofarma“ specijalizovan za proizvodnju kapsula. To je naša proizvodna specifičnost u okviru dve moćne regionalne i globalne farmaceutske grupe i predstavlja našu integrativnu tačku i svest da bez „Hemofarma“, posebno bez STADA-e ne bismo zauzimali ovakvu poziciju na tržištu- istakao je Tošić.

Ove godine „Hemofarm“ obeležava deceniju poslovanja u okviru STADA grupe, a od ove godine je i centar STADA-e za tržište jugoistočne Evrope. Put „Hemofarma“ do nacionalnog ekonomskog simbola trasiran je i opredeljenjem da ulaže u zaposlene jednako kao i u proizvodnju, naveo je generalni direktor te kompanije i potpredsednik STADA-e, Ronald Seeliger.

-Na čelu sam firme koja broji više od 2.700 zaposlenih i nije floskula kada kažem da smo svi deo jedne velike porodice. Svako u njoj zna svoja zaduženja i svi težimo istom cilju- da proizvodimo kvalitetne i cenovno dostupne lekove i da pod okriljem STADA-e držimo poziciju jednog od najvećih proizvođača generičkih lekova u svetu- rekao je Seeliger.

Za 40 godina poslovanja u Šapcu, „Hemofarm“ je postao ne samo partner lokalnoj zajednici, već i njen neodvojiv deo. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da odgovorno poslovanje i poštovanje principa održivog razvoja „Hemofarm“ između ostalog dokazuje i milionskom investicijom u prečistač otpadnih voda i ulaganjem u pošumljavanje Šapca, gde ostvaruje izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom.

-Šabački „Hemofarm“, osim što je jedan od privrednih stubova grada i simbol stabilnosti, on je i dobar komšija, partner i član lokalne zajednice. Zajedno smo pokrenuli brojne projekte, a dobroj saradnji nadam se i u godinama koje dolaze. Grad Šabac je sposoban da odgovori svim zahtevima privrednika i zato je najbolje mesto za investiranje u Srbiji- podvukao je Zelenović.

„Hemofarm“ u Šapcu ima 379 zaposlenih u pogonima čvrstih, polučvrstih i tečnih formi i najsavremenijem pogonu dezinfekcionih sredstava i medicinskih rastvora. Ove godine očekuje se rekordna proizvodnja od 55 miliona pakovanja i završen ciklus godišnjih investicija od skoro pet miliona evra. Fabrika ispunjava najviše svetske standarde u proizvodnji i snabdevanju. Lekovi iz Šapca putuju na tržišta regiona i Evropske unije, ali i dalje put Rusije, Ukrajine, Jermenije i brojnih drugih azijskih i afričkih zemalja. Prošle godine je stiglo priznanje od Svetske banke prema kome je šabačka fabrika među 10 odsto najboljih fabrika po pitanju energetske efikasnosti.

D.Dimitrijević
Exit mobile version