Šabačke škole obeležile Svetog Savu

Srpska pravoslavna crkva i obrazovne institucije u Srbiji proslavljaju Savindan, praznik kojim se obeležava uspomena na život i delo Svetog Save, utemeljivača srpskog pravoslavlja, začetnika srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnika prosvetnih ustanova.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić prisustvovao je svečanom lomljenju kolača povodom obeležavanja školske slave u Srednjoj medicinskoj školi ,,Dr Andra Jovanović”.

,,Svim učenicima i prosvetnim radnicima želim da čestitam školsku slavu Svetog Savu. Ove godine sve obrazovne ustanove u Republici Srbiji slave svetosavske svečanosti na jedan dručačiji način zbog epidemije koja je zadesila ceo svet. Sveti Sava smatra se začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova, a zahvaljujući njemu srpska crkva je 1219. postala autokefalna. Danas je i veliki dan za Republiku Srbiju jer se u Beogradu otkriva spomenik Stefanu Nemanji, velikom srpskom vladaru, utemeljivaču srpske srednjovekovne države i čuvaru srpskog pravoslavlja. Želeo bih da prosvetnim radnicima i učenicima poručim da su položili ispit u vezi sa svojim trudom, ozbiljnošću i radom u ovim teškim vremenima jer su omogućeili nesmetan obrazovno – vaspitni proces na daljinu. Pokazali su da znanje nema granicu”, istakao je gradonačelnik Pajić i dodao da je medicinska škola u Šapcu jedna od najelitnijih ustanova u Republici Srbiji.

,,U ovoj ustanovi sam počeo svoj radni vek i želeo sam da i sa mesta gradonačelnika ovo bude ustanova koju ću na ovaj sveti dan posetiti”, kazao je gradonačelnik.

Biljana Đuknić, direktorka Srednje medicinske škole ,,Dr Andra Jovanović” zahvalila se gradonačelniku Šapca na nesebičnoj podršci.

,,Počastvovani smo posetom gradonačelnika i trudićemo se da opravdamo sve lepe reči koje smo danas od njega čuli. U narednom periodu ćemo se truditi da budemo škola kojom će se ovaj grad ponositi, koja će postizati velike rezultate, upisivati dobre učenike i sprovoditi kvalitetan obrazovno – vaspitni rad”, izjavila je Biljana Đuknić.

I OŠ ,,Nata Jeličić” obeležila je Savindan u najužem krugu zaposlenih i prijatelja, a lomljenju slavskog kolača prisustvovao je zamenik gradonačelnika Blaža Knežević.

Goran Sinobad, pomoćnik direktora ove obrazovne ustanove, rekao je da je 27. januar poseban za školu i da ga sa posebnom radošću čekaju.

,,Mi uvek slavu proslavljamo, a ove godine obeležavamo. Poštujući sve epidemiološke mere, sva ona uputstva koje je propisalo Ministarstvo zdravlja i Krizni štab, odlučili smo se da slava ove godine bude skromno obeležena. Nama je izrazito zadovoljstvo što su pored zaposlenih, obeležavanju slave prisustvovali zamenik gradonačelnika Blaža Knežević, šef kabineta gradonačelnika Rista Ristić, predstavnici Saveta mesne zajednice, predsednik Saveta roditelja, kao i naš prijatelj, izdavač monografije, Dragan Mićić. Potrudili smo se da na neki način obeležimo školsku slavu, a da pri tome ispoštujemo sve epidemiološke mere da ne bismo ugrozili bezbednost ljudi koji su došli”, istakao je Sinobad.

Exit mobile version