Šabac- regionalno prepoznat lider na polju energetske efikasnosti

Sastanak u CSU sa predstavnicima Bosne i Hercegovine

Predstavnici Grada Šapca organizovali su danas u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu sastanak sa delegacijom Federacije Bosne i Hercegovine na temu „Razmena iskustva i saradnja na projektima energetske efikasnosti“. Kao model dobre prakse predstavljen je šabački projekat energetske efikasnosti, a skup je otvorio predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić. On je podsetio da je projekat izolacije stambenih zgrada stručna javnost ocenila kao jedan od najboljih u Srbiji.

-Zadovoljstvo mi je što je naš projekat izolacije stambenih zgrada, pored toga što je prepoznat od strane resornog ministarstva, prepoznat i u regionu, i što danas pokazujemo našim gostima primere dobre prakse. Pre dva meseca smo u okviru projekta „Coolheating“ bili gosti Elektroprivrede Federacije Bosne i Hercegovine, gde smo upoznati sa tamošnjim primerima dobre prakse. Dobro je da komuniciramo i razmenjujemo iskustva u oblasti energetske efikasnosti i da svi zajedno težimo da racionalnije koristimo energiju- poručio je Pajić.

Član Gradskog veća Slaviša Kostadinović istakao je da je Grad Šabac po energetskoj politici poznat ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope. On je izrazio zadovoljstvo što je grad domaćin opštinama Konjic i Jablanica, kao i predstavnicima Ministarstva prostornog planiranja Federacije Bosne i Hercegovine, koji su došli da vide primer dobre prakse.

-Grad Šabac duži vremenski period radi na poboljšanju energetske efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, još od 2009. godine, kada smo radili preliminarni pregled stambenih zgrada, pa do osnivanja Budžetskog fonda za unapeđenje energetske efikasnosti grada Šapca. Prepoznatljivi smo po svim primenama tehničkih mera na teritoriji našeg grada. Pored stambenih zgrada i individualnih kuća, mi u toku ove godine planiramo da radimo i da sufinansiramo ugradnju i termostatskih ventila, delitelja, radimo na promociji energetske efikasnosti i mislim da su to opštine i gradovi iz regiona prepoznale kao primer dobre prakse i da će u budućnosti i oni primenjivati te tehničke mere i u svojim gradovima- istakao je Kostadinović.

Konsultant iz oblasti energetske efikasnosti Nihat Harbaš rekao je da su opštine koje imaju velike budžete i koje su održive izrazile želju da prenesu znanje i razmene iskustva sa susednim zemljama, a pogotovo iz Srbije, odnosno grada Šapca, koji je na polju energetske efikasnosti mnogo uradio.

-Ideja je da pokušaju zajedničkim snagama da implementiraju ta iskustva u svojim lokalnim zajednicama, jer će na taj način pre svega razmišljati o zapošljavanju lokalnog stanovništva i održivom razvoju zajednice. Lokalne zajednice u BiH će ubuduće insistirati na energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru, jer je tu najveći potencijal za uštede, kao i upotrebi obnovljivih izvora energije, budući da su Jablanica i Konjic bogate vodenim tokovima- naglasio je Harbaš.

Energetski menadžer grada Šapca Slobodan Jerotić podvukao je da je poseta gostiju iz Federacije BiH potvrda da je Grad Šabac regionalno prepoznat lider u energetskoj efikasnosti u Srbiji.

Tema sastanka su bila iskustva na tom polju, pre svega u termoizolaciji stambenih zgrada, ali i budući projekti, kao što su mreža daljinskog grejanja, toplana na biomasu i primena obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplote.

D.Dimitrijević

Exit mobile version