Šabac- pouzdan partner NALED-u

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, član Upravnog odbora NALED-a, i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić učestvovali su u petak na 10. godišnjoj konferenciji NALED-a u Beogradu, pod nazivom „Rezultati i pravac reformi 2016/17“.

U uvodnom obraćanju, o 100 preporuka Sive knjige, govorili su Goran Kovačević, predsednik UO NALED-a, Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave i Tomas Lubek, regionalni menadžer za zapadni Balkan, IFC, Svetska banka.

Siva knjiga sadrži 100 najznačajnijih preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva za otklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji i predstavlja jedan od ključnih dokumenata kojim se rukovode državne institucije u planiranju i sprovođenju regulatornih reformi.

Tema konferencije bila je i podrška međunarodne zajednice i priznanje reformama, a o jačanju konkurentnosti Srbije govorili su ambasadori Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država Denis Kif i Kajl Skat.

Ambasador Švajcarske Filip Ge i Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, posvetili su pažnju značaju unapređenja procesa izdavanja građevinskih dozvola kao najvećeg progresa.

Za Reformatora godine Upravni i Izvršni odbor NALED-a proglasio je Zoranu Mihajlović, ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona je nagrađena za decenijsku reformu u oblasti izavanja građevinskih dozvola.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je da bi do kraja godine trebalo da budu usvojena dva važna zakona o elektronskom poslovanju i elektronskoj upravi.

– Cilj je da papiri, šalteri, pečati i razne procedure budu iza nas- poručila je ministarka.

Podsećanja radi, Grad Šabac je rekorder po brzini izdavanja upotrebne dozvole kroz sistem za elektronsko izdavanje dozvola u Srbiji. To je krajem godine saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kao član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je čast biti deo ove organizacije.

-Kada ste u NALED-u onda možete da budete na izvoru kvalitetniih informacija, a da vaš grad bude u fokusu. Održavamo dobru komunikaciju sa ambasadama država čiji gradovi su uzori kojima teži naš grad. Grad Šabac učestvuje i predlaže prilikom kreranja NALED-ovih dokumenata koji čine osnov za postupanje svih izvršnih organa države. Efikasniji sistem, najbolja usluga po najnižoj ceni i unapređenje poslovnog okruženja su ono čemu teži Šabac- podsetio je gradonačelnik Zelenović.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, istakao je na godišnjoj konferenciji NALED-a da su Šabac i Pirot privredni lideri u svojim regionima i primeri kako treba poslovati u Srbiji. On je dodao da kao prijateljski gradovi, Pirot i Šabac imaju dosta dobre osnove za saradnju i mogućnosti da uče jedni od drugih.

Exit mobile version