Šabac partner na projektu SOLICRIS- predstavljenom u Gracu

Delegacija koju su činile Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika za uključivanje građana, Vesna Marjanović, savetnica gradonačelnika za kulturu, evropske integracije i održivi razvoj i Mirjana Ivanić, iz Gradske uprave, predstavljale su Grad Šabac na projektu  SOLICRIS, koji je predstavljen u Gracu.

SOLICRIS je projekat Vlade Štajerske u kom učestvuje sedam partnera. Grad Šabac  u ovom projektu učestvuje kao predstavnik Republike Srbije. Pored Šapca partneri su Sarajevska regionalna razvojna agencija „Serda“ iz Bosne i Hercegovine, Varaždinska županija iz Hrvatske, Opština Vaš iz Mađarske, Međuopštinska zajednica oblasti Karnija  Italije, Udruženje opština Slovenije i neprofitno austrijsko udruženja “Auxillium” iz Graca.

Projekat je kofinansiran od strane programa Evropske unije “Evropa za građane”.

Cilj projekta SOLICRIS je razvijanje solidarne mreže između lokalnih i regionalnih vlasti, organizacija civilnog društva i građana za delovanje u kriznim situacijama.

Ključnu ulogu u ovoj mreži imaće dobrovoljci, odnosno, dobrovoljno uključivanje građana u upravljanje kriznim situacijama. U tom smislu u toku realizacije projekta koji će trajati dve godine, biće zaključeni i konkretni sporazumi o solidarnosti između jedinica lokalne samouprave, regiona i udruženja građana, kojima će ova mreža biti formalizovana.

Konačni cilj projekta SOLICRIS je uspostavljanje dugotrajnih i održivih solidarnih odnosa između opština, gradova i regiona uključenih u projekat na transnacionalnom i evropskom nivou.

Exit mobile version