Šabac je dokaz da dobro organizovan sistem daje rezultate

Da su sve lokalne samouprave postupile kao Šabac, ne bismo imali krizu, ocenio je Zelenović

Sa dva nova sugrađanina zaražena virusom COVID 19, broj ukupno obolelih u Šapcu je 64 od pojave prvog slučaja u gradu. Reč je o onkološkom pacijentu koji je hospitalizovan u Opštoj bolnici i osobi sa lakšim simptomima, koja je odvezena na beogradski Sajam. Nadležni epidemiolog Zavoda za javno zdravlje formulisaće listu kontakata, nakon što mu dežurne službe dostave spisak, saopšteno je na današnjoj konferenciji Gradskog štaba za vanredne situacije u dvorištu Gradske kuće.

Obavezno testiranje po prelasku granice, zaraza u grad nije stigla iz inostranstva

Gradonačelnik Nebojša Zelenović je podsetio da je 1.381 lice evidentirano u delotvornoj saradnji policije i Gradske uprave. Kao komandant Štaba uputio je dopis nadležnom ministarstvu da na dnevnom nivou obaveštava o svim licima koja su prešla granicu i došla na teritoriju grada i ona su u saradnji sa svim drugim službama bila pod stalnim nadzorom. To je dovelo do toga da nijedno od tih lica nakon 28 dana nema simptome i nije obolelo. Novina je da je za sve državljane koji od 27. aprila pređu granicu obavezno testiranje u roku od 24 sata.
-Ne znam šta je moglo da spreči Krizni štab Republike Srbije da takvu proceduru uvede na teritoriji cele države i da sve lokalne samouprave postupe kao grad Šabac. Zvanična verzija je da je 400 hiljada građana koji su se vratili iz inostranstva donelo zarazu i da je od njih poteklo sve. Ne mogu oni da budu odgovorni, već samo nesposobna vlast. Morali su da budu stavljeni u organizovan sistem nadzora. Mi u Šapcu imamo dokaz da to nije tačno i da kada uspostavite delotvornu saradnju u okviru jednog sistema, sveli ste rizik od širenja zaraze na minimum, a kod nas je nije ni bilo. To samo govori o tome da vlast nije uspela da uspostavi jedan takav sistem. Ta nesposobnost nas je dovela do toga da sada imamo ovakvu krizu- podvukao je Zelenović i dodao da se se u policijskoj upravi trude da naprave najširi mogući skup kontakata, kako bi se rizik od širenja zaraze sveo na minimum.
Podsetio je da nedavanje tačnih podataka o kontaktima obolele osobe povlači krivičnu odgovornost. Istakao je i da je dosadašnja solidarnost i odgovornost Šapčana po tom pitanju bila na jako visokom nivou.

Nije trenutak za politička prepucavanja
Odgovarajući na pitanje kako reaguje na učestale objave na društvenim mrežama u kojima ga direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković kritikuje, obraćajući mu se sa podsmehom i nipodaštavanjem, gradonačelnik je istakao da nije trenutak da se o tome na bilo koji način izjašnjava, niti da se obazire na stranačka prepucavanja.
-Imamo mnogo važniji posao. Kriza nije gotova, kao što možda neko to želi da predstavi i imamo još mnogo posla ispred sebe koji moramo da uradimo zajedno. Kad se završi sve ovo, biće vremena da se oceni svačiji rad i svačije ponašanje. Sve što nam odvlači energiju od borbe protiv zaraze, nije korisno. Pošto nije korisno za javno zdravlje građana, nije korisno za sveukupnu populaciju na ovoj teritoriji. Pozivam sve koji su deo Štaba i različitih timova koji rade pri Štabu da se uzdrže od bilo kakvih političkih komentara i da svoju energiju fokusiraju na kvalitetan rad koji će doprineti da se izborimo sa zarazom. Politika s tim ne sme da ima nikakve veze- naglasio je Zelenović.

Od ponedeljka se otvaraju saloni lepote, teretane

Od 13 uzetih uzoraka, dva su pozitivna, od kojih je jedan sa težom kliničkom slikom u šabačkoj bolnici, a drugi na Sajmu, odakle je danas vraćen jedan pacijent iz Šapca u kućnu izolaciju od 14 dana. Danas je u COVID ambulanti uzeto 11 uzoraka, čiji će se rezultati znati večeras. Domovi zdravlja su obavezni da testiraju pacijente sa simptomima, onkološke pacijente koji idu na hemioterapiju i pacijente koji idu na dijalizu, a kod kojih se sumnja na infekciju. To su osobe koje idu na tzv. non- COVID hospitalizaciju i koji pre prijema moraju da donesu negativan test, objasnila je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.
-Svi koji su u urgentnom stanju će odmah biti primljeni, ali njihova testiranja će raditi Zavod za javno zdravlje, kao i testiranje zdravstvenih radnika kada se transmisija virusa desi na bolničkim odeljenjima. Od ponedeljka smo u obavezi da testiramo sve kontakte COVID pozitivnih pacijenata, koje smo ranije svakodnevno pozivali telofonom i pratili njihovo zdravstveno stanje. Po novom algoritmu ih odmah pozivamo na testiranje, bez obzira na to da li imaju simptome ili ne, što je dobro zbog boljeg epidemiološkog nadzora. Testiramo i sva radno angažovana lica u zdravstvenim i javnim ustanovama, ukoliko dođe do toga da je jedan zaposleni pozitivan- navela je dr Stanković.
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da se od ponedeljka otvaraju frizerski, kozmetički i saloni za lepotu i negu, kao i teretane. Izmena uredbe Vlade ne odnosi se na igraonice, kladionice, kockarnice, bašte kafića.
-Moraju se poštovati mere koje važe u trgovinama, poštama, bankama i svim drugim zatvorenim objektima, kao što su nošenje zaštitnih maski i rukavica i postavljanje dezo barijera. Pozivam preduzetnike da dezo barijere, zaštitne maske i koncentrat natrijum- hipohlorita preuzmu u Odeljenju komunalne policije ili se obrate na broj telefona 345- 700. Nadzor nad primenom mera biće pojačan i vršiće ga komunalna inspekcija. Prvo ćemo delovati savetodavno, a u slučaju nepridržavanja mera, počećemo da primenjujemo ono što nam zakon dozvoljava- podvukao je Vasić.
Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version