Šabac je dobro mesto za kulturu

imarsenicGradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović predstavio je medijima i javnosti člana svog tima za vizuelni identitet grada – Igora Marsenića, akademskog slikara. Naglašavajući da je Šabac dobro mesto za kulturu, gradonačelnik je još jednom podsetio na važnost kulture u vremenu u kom živimo.

– Šabac je po svemu neobičan grad pa i po tome koliko novca izdvaja za kulturu. Dok država izdvaja 0,8 odsto budžeta za kulturu, Grad Šabac je u 2016. godini izdvojio čak sedam odsto lokalnog budžeta za ovu oblast, a novac za programe u kulturi je dupliran. Pokušavamo da otvorimo prostor i pružimo priliku našim institucijama da budu još bolje, ali da damo šansu i nevladinom sektoru i kreativnim, mladim i ljudima sa novom energijom. Mislim i verujem da je došlo vreme da Šapčani u Šapcu počnu da žive 21. vek, za početak u kulturi, poručio je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Kako je rekao Igor Marsenić, veliki broj mladih u Šapcu bavi se kreativnim delatnostima, a sa druge strane, tradicionalne institucije kulture su funkcionalne, razvijaju se, nude nove sadržaje i otvorene su za saradnju.

– S obzirom na to da imamo dobru osnovu, možemo unaprediti kulturnu scenu, a u tom angažovanju je važna uloga nevladinog sektora. Zalažemo se za nove modalitete saradnje, nove načine finansiranja i stvaranje novih vrednosti. Kreativna zajednica u Šapcu je brojna i retko gde je otvoren prostor za mlade ljude u kulturi kao što je to u ovom gradu. Želimo da kulturu iz zgrada iznesemo na ulice, naveo je Igor Marsenić.

Exit mobile version