Šabac danas bez novoobolelih, 18 sugrađana u bolnicama

Na kućnom oporavku 47 osoba

Šabac je i danas bez novoobolelih. U izolaciji je 280 sugrađana, 47 osoba na kućnom oporavku, pet lica na Sajmu, devet u bolnicama u Beogradu, četiri u Banji Koviljači, dok je kod dvoje ranije preminulih konstatovano prisustvo virusa COVID 19, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Gradskog štaba za vanredne situacije u Gradskoj kući.

Zdravstveni nadzor nad licima u izolaciji jedinstven primer u Srbiji

Zdravstvenim ustanovama- Domu zdravlja, Opštoj bolnici, Zavodu, gerontološkim centrima, danas je isporučen novi kontigent zaštitne opreme.
Do sada su obezbeđene: zaštitne pamučne maske (8.150), hirurške maske od flisa (3.450), hirurške rukavice (6.100), skafanderi i kombinezoni (1.929), hirurške maske FFP 2 (1.000), viziri (700), fantomke (500), nepromočivi mantili (1.850), medicinski kompleti, bluze i pantalone (20), beli mantili, bluze, pamučni mantili (550), nazuvice (1.400) i kecelje (500).
Situacija u Opštoj bolnici je kontrolisana i stabilna, u gerontološkim centrima je sve pod kontrolom.

Epidemija je pokazala da centralizacija nije dobra
Gradonačelnik je rekao da nema uvid u trošenje budžetskog novca, ali da je evidentno da se njegovo prebacivanje sa jedne na drugu poziciju vrši bez ikakvog obrazloženja. Dokaz za to su dugovanja Gradu Šapcu u iznosu od više od 30 miliona evra koja mu sleduju po Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, ali ih država ne isplaćuje.
-Ova kriza je dokazala da vas centralizacija onesposobljava da odgovorite bilo kom izazovu. Ljudi u lokalnim samoupravama su navikli da čekaju da im se nešto da, da im se da ono što im inače pripada po zakonu. Kada čekate da vam daju to što nemate, pa makar to bile zaštitne maske ili rukavice, onda stalno zavisite od nekog centra moći u Beogradu. Mi smo ovde navikli da se snalazimo sami unazad šest godina, da imamo nešto što posebno obezbedimo i da radimo u nemogućim okolnostima, tako da za nas ova situacija nije bila ništa naročito nemoguća. Imali smo u robnim rezervama zaštitne maske, krevete i razne druge stvari koje druge lokalne samouprave nemaju- objasnio je Zelenović.

Zdravstveni nadzor nad licima koja su u izolaciji i njihovo svakodnevno pozivanje je jedinstven primer rada u Srbiji, podvukao je Zelenović. Od početka se pozivaju sugrađani koji su prešli granicu i prati njihovo stanje, kontakti obolelih, a od nedavno i pacijenti koji su iz bolnica pušteni na oporavak kod kuće, objasnila je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.
-Lekari koji ih prate ističu da su svih 47 sugrađana koji su pušteni sa lečenja dobrog zdravstvenog stanja. Po isteku 14 dana, pozivaćemo ih na drugo, kontrolno testiranje. Ukoliko test bude negativan, smatraćemo da su izlečeni- navela je dr Stanković.
Na analizu poslato 19 uzoraka, samo jedan pacijent ima tegobe
Ona je rekla je da su svih desetoro juče testiranih negativni, što znači da nema nijednog sanitetskog transporta u privremene bolnice. Jutros je poslato 19 uzoraka na analizu, od kojih je samo jedan pacijent sa tegobama, 14 imaju ranije zakazane hospitalizacije iz drugih razloga i četvoro su kontakti sa COVID pozitivnim nakon isteka izolacije.

Da su svi postupili kao Šabac, slika bi bila drugačija
„Šabac je pokazao da i u nemogućim uslovima možete da izvučete maksimum uz dobar sistem. Država je nespremno dočekala krizu, bez testova, maski i zaštitne opreme za zdravstvene radnike, što je potvrdio i dr Kon“, ocenio je Zelenović.
-Zamislite da je 170 lokalnih samouprava od 16.marta dobilo podatke o licima koja su dolazila iz inostranstva svakodnevno, da su ih evidentirali preko policije, gradske uprave i mesnih zajednica i vodili o njima računa kao mi. Verovatno slika ne bi bila ista, kao što sam siguran da ne bi bila ista kada govorimo o tome da li je trebalo uvesti zabranu kontakata ili zabranu kretanja. Da su svi podelili zaštitne maske, mi uopšte danas ne bismo govorili o 1.maju i policijskom času, nego bismo se svi normalno kretali, držali distancu, poštovali mere, održavali javnu higijenu i vršili dezinfekciju i život bi se kako- tako odvijao- rekao je gradonačelnik i dodao da državni sistem nije mogao da odgovori na takav zahtev, a rezultat toga je zabrana kretanja.

Gradske inspekcijske službe i dalje vrše pojačan nadzor nad poštovanjem jasno definisanih mera koje su preduzetnici dužni da sprovode u cilju sprečavanja širenja virusa.
-Zahvalan sam našim privrednicima što poštuju mere, kao i sugrađanima koji se takođe pridržavaju uputstava Gradskog štaba- rekao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić i dodao da su obavljeni sastanci sa gradskim prevoznikom i predstavnicima Predškolske ustanove, kako bi spremno dočekali nove odluke Vlade, ali i istakao da oprez i dalje mora biti pojačan, jer borba sa virusom nije gotova.
Grad će nastaviti da održava javnu higijenu i vrši pojačanu dezinfekciju javnog prostora, a građani i dalje treba da nose zaštitnu opremu, podvukao je on.
Na sednici Zdravstvenog tima zakazanoj za sutra biće reči o epidemiološkoj situaciji i očekivanjima u sledećim danima po pitanju eventualnog pokretanja javnog prevoza i otvaranja vrtića.
Dragana Dimitrijević

Exit mobile version