„Šabac- Beograd- Šabac“

Izložba fotografija učenika Škole primenjenih umetnosti

Izložba fotografija velikog formata „Šabac- Beograd- Šabac“ učenika Škole primenjenih umetnosti, kao deo projekta podržanog na konkursu za finansiranje/sufinansiranje projekata u kulturi grada Šapca za 2019. godinu, otvorena je u utorak na Trgu šabačkih žrtava. Obuhvata 30 fotografija 29 autora, višestruko nagrađivanih članova sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić izrazila je zadovoljstvo što Grad prepoznaje kvalitet rada, pre svega mentora, profesora Mihaila Simovića.

-Naravno, za to su zaslužni i nesporni talenat, ogromna kreativnost i imaginacija naših učenika. Na ovoj izložbi oni su nam zapravo darovali deo sebe. Pokazali su nam na ovim fotografijama i varku, i istinu, i promišljanje, i nesputanu maštu, i nekako smo svet spoznali kroz njihov objektiv, a granice kreativnosti iza objektiva su zaista nepresušne- navela je Đokićeva.

Fotografije su izlagane u Srećnoj galeriji u Beogradu tokom sedmogodišnje saradnje Škole primenjenih umetnosti i Studentskog kulturnog centra. Svake godine šabački učenici izlažu u Beogradu. Reč je o polaznicima sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, uzrasta od prvog do četrvtog razreda. Pojedini su u međuvremenu završili srednjoškolsko obrazovanje, već su uspešni studenti, ali se i dalje bave fotografijom.

-Zahvatili smo duži period, pa je najstarija izložena fotografija iz 2008, a najstarija iz ove godine. Umetnički savet Studentskog kulturnog centra izložbu naših učenika uvrstio je u svoj redovan godišnji program, što je nama veliko priznanje za kvalitet rada. Budući da sa njima radim kao profesor, svestan sam tog kvaliteta, ali izuzetno mi je drago kada to potvrdi neko sa strane. Naše izložbe su u Beogradu veoma zapažene i kolege iz Dizajnerske škole redovno ih posećuju sa učenicima- istakao je profesor Mihailo Simović.

Učenik četvrtog razreda Petar Jovanović rekao je da je izuzetan osećaj videti svoje tri fotografije u Otvorenoj galeriji u centru grada.

-Momenat kada to što smo radili vidimo u fizičkoj formi, kada osetimo tu težinu i snagu fotografija i onoga što smo kreirali, za mene ima neopisiv značaj. Tokom ove godine više sam se bazirao na teksturama, te i moje fotografije variraju u tom kontekstu i verujem da skreću pažnju- objasnio je Jovanović.

Zainteresovani sugrađani izložbu će moći da pogledaju do 18. juna, do kada će biti postavljena u Otvorenoj galeriji na Trgu šabačkih žrtava.

D.Dimitrijević

Exit mobile version