S A O P Š T E NJ E

OPŠTA BOLNICA ŠABAC

U  Opštoj   Bolnici  Šabac  u  prva  dva meseca  2018. godine  rođeno  je  162 bebe, umrla  je  jedna (1) beba,  a  ne  sedam (7) beba   kako  se   navodi  u lokalnom  mediju, tri (3) bebe  su  mrtvorođene  i  četiri  (4) bebe su   upućene u  tercijarne  ustanove.

Znači  umrla  je  jedna ( 1) beba  u  Opštoj  bolnici  Šabac.

Poštovani čitaoci,

ovo Saopštenje smo preuzeli sa zvaninog sajta Opšte bolnice Šabac. Nažalost ono je dostavljeno samo „nekim“ medijima u Šapcu ali ne i onom mediju koji je „kriv“ što su građani Šapca upoznati sa činjenicom da je sedam šabačkih beba umrlo za dva mesece.

„Podrinske“ će, u narednom broju odgovoriti Menadžmentu Opšte bolnice na ovakvo saopštenje.

Najmerodavnije  podatke  o  ukupnom  broju  rođenih, umrlih  i mrtvorođenih  beba  daje  Zavod  za  javno  zdravlje  Šabac, pa  smo mi  pozvali  na njihove  statističke  podatke.

Mrtvorođene   bebe  su one  bebe kod kojih  je  na  prijemu  Opšte  bolnice  Šabac u Službi ginekologije  konstatovano  da fetus nema srčane radnje i da se takvi proglašavaju za mrtvorođene bebe (znači da je novorođenče stiglo mrtvo u Šabačku bolnicu). Najčešći  razlozi  za  mrtvorođene  bebe  su:  nekontrolisane  trudnoće,  anomalije,  prevremeno  rođene  bebe …

Prvog marta (01.03.2018. godine)  u  jednim  lokalnom mediju  na  naslovnoj  strani objavljuju se senzacionalistički  šokantni  navodi  “U  šabačkom  porodilištu  umrlo  7 (sedam )  beba”   i  posle  sedam  dana  sličan  tekst u istim  novinama  od  istog  novinara, kao i na jednoj lokalnoj radio stanici …

Stav  Menadžmenta  Opšte  bolnice  Šabac je  sledeći.

–     da  su  navodi  neprovereni, zlonamerni i tendeciozni i da se pokušava uzbuniti  javnost, a čak mislimo da je reč i o potičkom napadu i  da  je  istina  sledeća:

Prema   izveštajima  Zavoda  za  javno  zdravlje  Šabac,  ovi  brojevi su  uobičajeni za Opštu  bolnicu  Šabac,  teritoriju  Grada  Šapca i Republiku Srbiju.

Sprovedene su unutrašnje  kontrole i utvrđene  činjenice  koje govore da propusta  u lečenju  nije bilo.

Takođe, sigurni smo da  ćemo u slučaju  sličnih  situacija  morati  da se obratimo  odgovarajućim institucijama  i  državnim organima.

Još  jednom  ponavljamo da su navodi  netačni i senzacionalistički, a činjenica je da  tim lekara Šabačke  bolnice svoju profesionalnu dužnost obavio u skladu sa profesionalnom doktrinom i da nije bilo lekarske greške.

MENADŽMET OPŠTE BOLNICE ŠABAC 

Exit mobile version