Ruka spasa ugroženim meštanima sela

Predsednica Humanitarnog udruženja „Ana“ Vesna Milekić

Predsednica Humanitarnog udruženja „Ana“ Vesna Milekić godinama unazad nastoji da kroz različite akcije pruži podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, među kojima preovlađuju stanovnici ruralnog područja. Ideju da se na ovaj način angažuje dobila je nakon što je primetila da među Drenovčanima ima onih kojima su potrebni pomoć, nega i društvo ljudi dobre volje i srca, svesnih da malo njihovog vremena nekome može mnogo da znači.

-Primetila sam da u selima ima mnogo socijalno ugroženih, bolesnih i starih, nemoćnih osoba i svoj humanitarni rad uglavnom usmeravam na ljude u ruralnim sredinama, zato što je njima znatno teže da pronađu rešenje za svoje probleme, budući da su udaljeni od grada, Crvenog krsta i svih mesta gde bi mogli da nađu rešenje i pomoć. Zato HU „Ana“ stavlja akcenat na te ljude i nastoji da im pomogne, ili ih bar usmeri i pruži im pravu informaciju gde mogu da pronađu adekvatnu pomoć. Uglavnom je reč o starijim osobama koje žive same i nema ko da brine o njima- objašnjava Milekićeva i dodaje da se mladi lakše snalaze zbog godina, što ne znači da i među njima nema onih koji žive u teškim uslovima.

Ona ističe da je Drenovac specifičniji u odnosu na ostala sela, jer je blizu grada, pa mladi imaju šansu da mogu da uživaju u blagodetima života na selu, a u isto vreme mogu da rade u gradu.

-Mnogo mladih se odlučuje da ostane da živi u Drenovcu i veoma mi je drago zbog toga. Uglavnom su nasledili porodična zanimanja, bave se poljoprivredom, a ima i onih koji se bave starim, tradicionalnim zanatima. Ima i situacija kada rade u gradu, a istovremeno žive u roditeljskom domu i nisu napustili svoje domaćinstvo, već pomažu i tu koliko im vreme dozvoljava- ističe predsednica HU „Ana“.

Mladi koji su ostali na selu organizuju se na različite načine, a budući da je nedavno u tom mestu održana fijakerijada, to je bila prilika da se okupe u velikom broju.

-Lepo da postoje manifestacije ovakvog tipa, jer daju poseban duh našem mestu. Drago mi je što je ovako nešto oživelo i traje drugu godinu zaredom. To je zaista divna prilika da se mladi okupe, druže, uživaju u prirodi, životinjama, čarima i lepotama koje selo može da im pruži, a koje su, nažalost, pomalo zaboravljene i neiskorišćene- smatra ona.

Milekićeva ocenjuje kao dobru gradsku odluku da se novac od poreza na imovinu vrati u budžet mesnih zajednica, jer je to dobra šansa i prilika da ponovo ožive svi infrastrukturni činioci i manifestacije u interesu prvenstveno mladih meštana.

D.Dimitrijević

Exit mobile version