„Rubište“ na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“

Šabačko pozorište u konkurenciji za nagradu

Ansambl Šabačkog pozorišta predstavio se u četvrtak na 54. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, koji organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta. Na jednom od tri najveća pozorišna festivala u zemlji odigrali su predstavu „Rubište“ u režiji Kokana Mladenovića, po tekstu Ninoslava Đorđevića, u Šapcu premijerno izvedenu u maju prošle godine. U jakoj konkurenciji ozbiljnih teatara, među kojima su Narodno pozorište u Prištini, kragujevačko, vranjsko, lazarevačko i Novi Pazar kao domaćin, v.d. direktora Aleksandar Stanković veruje da šabački ansambl s pravom može da se nada nagradi, koja ni na nedavno završenom „Pozorišnom proleću“ nije izostala, za ulogu devojke glumici Kristini Pajkić. 

-Izuzetna mi je čast da najavim gostovanje Šabačkog pozorišta na festivalu „Joakim Vujić“, koji se ove godine održava u Novom Pazaru, sa predstavom „Rubište“. Selektor, poznati pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević, je napravio vrlo dobru i jaku selekciju predstava, biće teško, ali mi se nadamo da ćemo osvojiti nagradu- istakao je Stanković na konferenciji za novinare pred putovanje šabačkog ansambla  Novi Pazar.

Prema rečima selektora Milosavljevića, „na tragu „Jami distrikta“ i naročito „Dogvila“, svojih prethodnih predstava, zajedno sa piscem komada „Rubište“, reditelj nastavlja da sprovodi anatomsku analizu naše u svakom smislu pomerene stvarnosti i dijagnozu postavlja zaranjajući u duboko zatomljene magline neraščišćenih konflikata- međuljudskih, ali i onih koji neprestano tinjaju u svakom pojedincu. U ovu analizu reditelj je uspešno uveo i glumački ansambl šabačke predstave“.

Uspešno još jedno „Pozorišno proleće“

V.d. direktora Šabačkog pozorišta Aleksandar Stanković zadovoljan je interesovanjem publike za festival „Pozorišno proleće“ održan u aprilu.

-U osam dana festivala, izvedeno je sedam takmičarskih i jedna predstava za nagrađene i bilo je preko 2.000 gledalaca. Treba imati u vidu da je jedna predstava igrana kamerno za 130, umesto 314 gledalaca i da je drugi čin predstave „Carstvo nebesko“ Narodnog pozorišta i Bitef teatra igran u svečanoj sali Šabačke gimnazije, zbog čega je pušteno i prodato 190 ulaznica. Zadovoljni smo posetom, kvalitetom predstava i celim festivalom- podvukao je Stanković.

U žiriju su dramaturg Spasoje Ž. Milovanović, glumac Aleksandar Gajin i trenutno najangažovanija rediteljka Đurđa Tešić. Festival se održava od 7. do 14. maja, kada će Kraljevačko pozorište izvesti predstavu „Ožalošćena familija“ u čast nagrađenih.

Ansambl Šabačkog pozorišta već 30. maja putuje u Novi Sad, gde će u Pozorištu mladih izvesti predstavu „Hajka na vuka“ u režiji Nataše Radulović, po tekstu Ognjena Obradovića, u okviru Sterijinog pozorja, čiji je selektor Boško Milin. Prvi put je predstava u produkciji Šabačkog pozorišta selektovana za prestižni festival, dok je ranije naše pozorište nastupilo sa predstavom „Bizarno“, rađenom u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Beograda.

D.Dimitrijević

Exit mobile version