Rode na školskom odžaku

Već desetak godina par roda se gnezdi na limenoj kapi odžaka kotlarnice naše škole. Njihovo gnezdo ga je krasilo.

Ove zime jak vetar je odneo limenu kapu sa odžaka a sa njom i gnezdo. Svakog dana je vredni par roda donosio grančice i suvu travu da bi napravio novo gnezdo. Pravio ga je na samom odžaku. Zajedno sa drugarima iz škole smo pratili šta rade. Divili smo se kako su požrtvovani i uporni.

Naš domar Žuća je svakodnevno ložio vatru da bi nam u učionicama bilo toplo. Zbog toga su nastali problemi za rode. Gnezdo se punilo dimom i gareži. Perje im je pocrnelo od dima. Dim bi i gnezdo oštetio a one su ga iznova popravljale. I tako svakog dana sve do jednog petka ujutro.

Jutro je bilo vrlo hladno. Domar je naložio jaču vatru. Usled velike toplote dima, gnezdo se zapalilo. Tužnu vest nam je učiteljica saopštila na prvom času. „Rodama je potrebna hitna pomoć”, rekla je. Tokom vikenda bilo je neophodno postaviti novu kapu. Setili smo se da bi čika Paja, tata našeg druga Mateje, mogao da nam pomogne. On je limar. Učiteljica ga je odmah pozvala. Rado je prihvatio da nam pomogne iako mu je ruka, zbog povrede, još bila u gipsu.

Namestio je novu kapu na odžak. Na nju je premestio ostatke gnezda i jedno jaje koje je u njemu našao.

Sada par roda leži u gnezdu. Zahvalni smo učiteljici i čika Paji. Zajedno smo učinili dobro delo. Spasli smo život rodama i bar jednom mladuncu.

Učenici četvrtog razreda OŠ „Kralj A. Karađorđević” IO Ribari

Exit mobile version