„Riznica umetnosti i duhovnosti“

Otvorena izložba u galeriji Škole primenjenih umetnosti

U galeriji Škole primenjenih umetnosti u petak je svečano otvorena izložba radova učenika šest umetničkih škola iz Srbije, koji su nastali u manastiru Soko- grad na trećoj likovnoj koloniji pod nazivom „Riznica umetnosti i duhovnosti“. Umetnički radovi- slike, crteži, akvareli, fotografije, gravure u mermeru, ikone, ornamentalni vez i kaligrafije, tokom naredne godine biće prezentovani publici i na izložbama u gradovima iz kojih su učenici došli- Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Užicu i Kraljevu, dajući na taj način dodatnu vrednost ovoj svetkovini duhovnosti, umetnosti, lepote i prijateljstva.

-Veoma smo ponosni na činjenicu što je Škola primenjenih umetnosti, u saradnji sa Eparhijom šabačkom, uspela da organizuje treću po redu likovnu koloniju. Ovo je veoma važna kolonija, jer okuplja učenike iz svih umetničkih škola Srbije, tako da su danas ovde sa nama svi učenici i profesori koji su u njoj učestvovali. Krajem juna na ovoj divnoj koloniji srelo se i zajednički stvaralo 33 učenika i profesora. To je bilo specifično šestodnevno duhovno putovanje. Darovali su nam divnu izložbu- navela je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.

Profesor crtanja i slikanja iz Srednje umetničke škole u Kraljevu Boban Bosić do sada je učestvovao na brojnim slikarskim kolonijama u Srbiji i inostranstvu.

-Ovaj poduhvat, ideja Škole primenjenih umetnosti iz Šapca, da okupi đake iz drugih umetničkih škola iz Srbije je ne samo izuzetna, nego i korisna. To potvrđuje i ova izložba, jer raditi u takvom ambijentu kao što je ambijent manastira Soko- grad i manastira Svetog Nikolaja Velimirovića, veoma je inspirativno za sve ljubitelje umetnosti, pa i decu, đake naših srednjih umetničkih škola- podvukao je Bosić.

Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije istakao je da nema ništa lepšeg od dečije umetnosti.

-Velika je radost da decu učite nečemu ovako lepom. Umetnost nosi najlepše trenutke radosti i oplemenjuje čoveka. Meni je drago da će naša mlada generacija odrastati uz umetnost, ono najlepše što su nam naši preci sačuvali i ostavili- rekao je episkop šabački.

Kaligrafski rad učenice četvrtog razreda, smer stilski krojač, Marine Nikolić, našao se na izložbi.

-Zaista mi je čast što sam bila deo ovako velikog projekta koji je nama mladim autorima omogućio osećaj razvijanja i izražavanja, ali i prijatno druženje sa profesorima i učenicima umetničkih škola širom Srbije u predivnom ambijentu Soko- grada- navela je ona.

Izložbu u galeriji Škole primenjenih umetnosti, koja je, u saradnji sa Eparhijom šabačkom, bila i koordinator svih projektnih aktivnosti, publika će moći da poseti do 30. novembra.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version