Rio Tinto, Info Centar, Brezjak, Stevana Sinđelića br. 9

 

Crvena reko,

hvališ se kako promovišeš “zelenu energiju” u Srbiji”! Zašto, onda, lažeš, da onih 22 bušotine u lozničkom kraju, od 528, koliko si izbušila, ne cure! Sama si priznala da su „određeni ventili i gumice oslabili i vlažili“! A i mi, svojim očima vidimo, a mi svojim očima verujemo, da iz bušotina curi smrdljiva mutna tečnost i da je uništila posejanu pšenicu u toj njivi. Dakle, oko bušotine ništa ne raste, a ti odbijaš da nam objasniš šta ističe iz nezaštićene rupe i u kakvoj smo opasnosti. Sve je oko tebe lažno.

Sve je oko tebe mutno! Javnost ne zna koje hemikalije ćeš koristiti da odvajaš litijum (koji ti, podlo, nazivaš „jadarit“) od jalovine. Tvrdiš da je to „poslovna tajna i poverljiv podatak“. Ali je procurilo da ćeš sa 3.000 m kubnih vode iz Drine “ispirati” rudu i da ćeš tu vodu ispuštati u Jadar, ali uvećano za 50% (ili 4.500 m)! Šta kriješ od javnosti? Procurilo je i da velikim svotama novca podmićuješ visoke državne institucije i moćne pojedince u njima kako bi ti, usmeno ili pismeno, ali daleko od očiju javnosti, omogućili da sve to i tako radiš. Koliko si dala Mašinskom, Građevinskom i Rudarsko-geološkom fakultetu i zašto! Priča se o 100 miliona, a ti nam poturaš sitniš od 900 hiljada. Zbog čega kriješ svoj sporazum sa većinom profesora tih fakulteta „o poverljivosti i o neobjavljivanju“ podataka do kojih zajedno dolazite! Da li je u taj sporazum ušla i njihova obaveza da, u slučaju „akcidenta“ (kako je ovo nežna reč za masovno trovanje!), urade, profesionalno i objektivno, stručno veštačenje! Po čijoj pravnoj regulativi? Ako misliš ozbiljno da bude po propisima Evropske unije, kako, kad ni Srbija, ni zemlje iz kojih si ti, Britanija i Australija, nisu članice EU? I, jesi li ubeđena da bi oni to uradili po savesti!

Ili za one pare! I, znaš li čemu oni, takvi, uče svoje studente!

Zašto si odbacila, za tvoje mutno poslovanje, nepovoljno mišljenje Instituta „Jaroslav Černi“ i Biološkog fakulteta koji su jasno rekli: Ne! I istu ocenu Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, a odabrala da te u mutnim radnjama podržava isti takav zavod, ali iz Beograda! Jesu li tvoje namere čiste, ako tako radiš! Englezi su davno, priznaj, poručili, litijumu: „Ne u mom dvorištu“! A baš Englezi imaju kompaniju „Dark Trace“, što mi čitamo kao „Tamni trag“, čiji se gadan miris osećao u Boliviji 2019. godine (krađa izbornih glasova, puč u izvođenju paravojnih snaga „nepoznatog“ porekla i smena vlasti), i gle čuda, baš oko bogatih nalazišta litijuma! Ima li takvih tragova sa mirisom tvora i u ovom tvom „projektu“ u Jadru i širom Srbije! Moramo znati ko daje, ali i ko prima pare. I ko ti iz vrha naše vlasti u tome pomaže!

Na sve naše primedbe i strahove, ti se braniš kako je „projekat“ još uvek u fazi izrade tako da ni ti ne znaš kako će rudnik i prerada litijum uticati na naše živote. Tvrdiš da ćeš uložiti (još ne znaš tačno) od 30 do 40 miliona evra, a „ako bude potrebno, uložićeš i preko 100“. I masno lažeš kad nam podmećeš „bezgrešnost tehnologije dobijanja litijuma u kretanju ka zelenoj budućnosti Srbije“. Kao da citiraš jednu mudru glavu iz srpske vlasti! Čak se i hvališ svojom saglasnošću sa „čvrstim stavom srpske vlade u poštovanju pravne i ekološke regulative“. Kao da smo mi deca! Kao da ne znamo za mnoge primere saučesništva likova iz vlasti u ekološkim katastrofama u Srbiji!

Nije tajna da pojedinci lobiraju za tvoje poslove u Srbiji. Pa sama ministarka je priznala, 2018. god. da, tokom boravka u Londonu, lobira baš za Rio Tinto! A poznat nam je i podatak da je naša Srbijica na 91. mestu u svetu po stepenu kleptokratije, rečeno srpski: po lopovskim sklonostima tih iz vlasti! Tužno je što se obraćaš srpskom narodu kao beslovesnoj stoci čije razmišljanje traje koliko od njuške do repa. Još tužnije je što o „svom“ narodu isto misli i „naša“ vlast! Zajedno skrivate, a poznate su vam, opasnosti koje donosi kopanje i prerada jadarita. I da u stenama jadarita uvek ima i izotopa urana 238, koji se razlaže u prirodi duže od četiri milijarde godina!

U pokušaju da nam zamažeš oči, mašeš nam ispred očiju „standardima za poslovni integritet“. Sve si predvidela, Crvena reko: poslovnu, istražnu i prekršajnu proceduru; upoznavanje svojih saradnika – klijenata i dobavljača; odnos prema konkurentima, putne troškove i izdatke; čak i upravljanje rizicima. Samo, da li misliš na rizik u zaštiti našeg zdravlja, ili na tvoje poslovne profite i gubitke! I još: “izričito zabranjuješ sve oblike podmićivanja i korupcije, prevara i drugih privrednih zločina”!

Obećavaš nam idealnu „životnu zajednicu“ kroz nove tehnologije, nove autoputeve, pruge, vodovode, „komunikacione“ linije, procvat malih i srednjih preduzeća, istina, uslužnog karaktera (servisi, oprema, kafane, škole stranih jezika), nova radna mesta, istina, pod zemljom. Jadru se smeši progres! A tek naša Srbija! Sam rudnik će donositi 600 miliona evra, a fabrika litijumskih baterija 3,5 milijarde evra, a tek domaća fabrika električnih automobila: čitavih 19,7 milijardi evra! Godišnje!

Ali, koliko ti, Crvena reko, poštuješ naše i nas, onaj koga prevariš da ti proda svoje imanje i kuću, bunar, štalu, voćnjak, lozu čardakliju pod kojom se ruča i večera, za sav taj novac može da kupi cela 3,5 (i slovima: tri i po) metra kvadratna stana u kuli “Beograda na vodi”!

Planiraš da na 855 hektara izvodiš rudarske aktivnosti, na 646 hektara da prerađuješ rudu, a na 358 hektara da odlažeš otpad. To je ukupno 1.859 hektara zelenog Jadra, pitome Rađevine, a s plodnom Mačvom, sto puta više!

Vukov Tršić, svetilište srpske pismenosti, postaće đubrište! Jadar i Rađevina, sa Mačvom i celim Podrinjem, vezuju srpski narod sa nebesima samim i sa pamtivekom. Ovde je najčešće prezime: Kućić i Odžaković; oni su rod najrođeniji. A ti hoćeš da ih prekrstiš u Raskućiće! Nudiš nam hiljade tona rude i hemikalija i hiljade tona otrovnog otpada u zemlji, vodi i vazduhu. U našoj zemlji, vodi i vazduhu!

Znaš li koliko ćemo, zbog toga, imati manje hlebova, manje odgajenih jaganjaca, manje nabranih šljiva, manje sočnih grozdova, manje hrastova, manje rojeva u košnicama… Manje dece i manje života! Dok čuvamo ovaj kraj od tvojih otrova, znaj da mi branimo život besmrtni!

Hoćeš li da i naša zemlja bude crvena kao aboridžinska postojbina, crvena kao pečena uz vatru! Hoće li se ovde, nekad, u budućnosti, ako je, posle tebe, budemo imali, govoriti: “ma to je samo nekakav srpski Tršić nekog Vuka” kao što sada govoriš: “ma to je samo neka pećina nekakvih Aboridžina”!

Hoćeš da naša zelena Drina, i naša plava Sava i naš Dunav plavi, budu crvene reke kao taj tvoj Tinto!

Zar misliš da ne pamtimo kako su bile crvene 1914. i 1941. i 90-ih!

Crvene od krvi nevinih žrtava! Čista Drina i Sava su spomenici njima!

Kada ćeš nam reći hoće li naša deca piti crvenu vodu i disati crveni vazduh!

Zabrinut za moje: Kaonu, Metlić, Donju Trešnjicu, Lipolist, Krivaju, Klenak, Mali Bošnjak, Šabac, Obrenovac…

Uz, Marš sa Drine!

Nikolaj Despotović

Exit mobile version