Revija svadbenih nošnji iz 19. veka u Vašingtonu

U organizaciji Šapčanke Biljane Regan

Šapčanka Biljana Regan, koja se godinama unazad bavi očuvanjem srpske kulturne baštine u Americi, priredila je 29. aprila u domu Knollwood u Vašingtonu reviju na kojoj je prikazala tradicionalne svadbene nošnje s kraja 19. i početka 20. veka iz okoline Beograda, Šumadije, Mačve, Vranjskog polja i Hrvatske posavine.

Prelepe modele autentične narodne nošnje prezentovala je Šapčanka koja je osnovala udruženje za očuvanje tradicije i kulture Balkana, sa željom da ih sačuva od zaborava i približi publici u Americi, koja nije bila u prilici da to vidi i doživi. Kako je istakla, beskrajno je uživala u druženju i prijatnoj atmosferi, a iznad svega u mogućnosti da predstavi bogatu tradiciju koju sa ponosom godinama unazad promoviše u Americi.

Pored izuzetnih kostima i nakita za glavu, priređen je i performans, tako da je publika mogla da doživi i isprati istorijski preobražaj kroz koji su prošli kostimi. Tom prilikom nastupio je i ženski vokalni ansambl Slevey, koji izvodi muziku iz pravoslavnih tradicija Balkana i Gruzije.

D.D.

Exit mobile version