Revija Šapčanke Biljane Regan u Kensingtonu

Balkan Cultural Experience Fashion Show

Revija Balkan Cultural Experience Fashion Show Šapčanke Biljane Regan održana je 11. maja u St.Paul’s United Methodist Church u Kensingtonu. Priliku da upozna bogatu srpsku tradiciju i vidi nošnje iz Mačve, Šumadije, Niša, Vranjskog Polja, Prizrena, Gnjilana, Rađevine, kao i Crne Gore i Hrvatske, imala je brojna publika, a među zvanicama su bili i ambasador Republike Srbije u SAD Đerđ Matković sa suprugom Verom, predstavnici Kongresne biblioteke i drugi uvaženi gosti. Reviju je otvorio stariji pastor Rev.Dr. Adam B.Snell, dok je otac Vasilije iz pravoslavne crkve u Vašingtonu upoznao prisutne sa srpskim običajima.

Biljana Regan

Program koji je Biljana Regan posvetila ocu Jovanu Kaliniću preminulom prošle godine, organizovan je u znak zahvalnosti, jer je upravo on zaslužan za svu ljubav koju godinama na drugom kraju sveta neguje prema našim korenima, s pažnjom i posvećenošću, želeći da deo neizmernog bogatstva srpske tradicije podeli sa ostatkom sveta. Uz prigodnu muziku i uporednu prezentaciju sa informacijama o nošnji, na pravi način je ilustrovana srpska tradicija i kulturna baština. Ekran projektora i scena bili su ukrašeni našim ornamentima, ćilimima i brojnim upečatljivim detaljima. U nošnje su se obukli i najmlađi, devojčice i dečaci, a dvoipogodišnji Kosta je i zasvirao na fruli. U čast ambasadora, voditeljka progama odevena u nošnju iz Bačke, podsetila je i na veliku srpsku slavu, Đurđevdan, dok se Biljana Regan na kraju poklonila publici u mačvanskoj nošnji sa preslicom u rukama.

Sastavni deo programa bila je i izložba, osvežena novim detaljima iz bogate i autentične kolekcije koju Regan godinama brižljivo prikuplja, a obuhvata tekstil, nakit, opanke i druge vredne reprezentativne primerke. Tradicionalna hrana, za čiju je pripremu bila zadužena organizatorka, upotpunila je doživljaj. Promocijom kulturnog nasleđa Balkana Biljana Regan bavi se u Americi od 2012. godine, ali rodni Šabac ne zaboravlja i svake godine ga posećuje, koristeći priliku da obiđe i ostatak Srbije u potrazi za novim, unikatnim nošnjama i detaljima kojima bi mogla da upotpuni neku narednu reviju, sa željom da buduće generacije motiviše da ne zaborave naše korene, ali da i druge upozna sa mnogobrojnim lepotama koje kao zemlja baštinimo.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version