Revija Šapčanke Biljane Regan posvećena ocu

Balkan Cultural Experience Fashion Show 11. maja u Kensingtonu

Revija Balkan Cultural Experience Fashion Show biće održana 11. maja u 17 sati u St.Paul’s United Methodist Church u Kensingtonu. Šapčanka Biljana Regan, koja u Americi  godinama baštini i promoviše srpsku tradiciju, prirediće zanimljiv program.

Regan će predstaviti mačvansku i nošnju iz Rađevine, Šumadije, Niša, Vranjskog Polja, Gnjilana, Prizrena, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, a program će biti propraćen prigodnom muzikom i prezentacijom sa objašnjenjima koja prate reviju. Očekuje se prisustvo ambasadora Srbije i njegove delegacije, predstavnika srpske i metodističke crkve, kao i brojne publike koja redovno i sa velikom pažnjom prati njen rad.

-Odlučila sam da reviju posvetim ocu Jovanu Kaliniću koji je preminuo prošle godine, a kome dugujem neizmernu zahvalnost što me uveo u svet tradicije i kulture. On me prvi put doveo u Kulturno- umetničko „Abrašević“  u Šapcu, gde sam zavolela narodnu igru, nošnju i sve što predstavlja obeležje naših korena. Tu ljubav čuvam u sebi i danas i želim i drugima da pokažem neizmerno bogatstvo koje kao zemlja baštinimo, a koje može da promeni sliku sveta o nama- smatra Regan.

Budući da na svakoj reviji uvek prikaže nešto novo posetiocima, tako će biti i ovog puta, te će svi koji dođu biti u prilici da, pored tradicionalne hrane, nakita, tekstila, opanaka, vide do sada neizložene vredne primerke iz njene privatne kolekcije. Od 2012. godine Biljana Regan u Americi promoviše srpsku kulturu i tradiciju na modnim revijama, posvećeno i temeljno, vodeći računa o svakom detalju na izloženoj nošnji. Moja sreća se ogleda u sposobnosti da radim ono što volim, motivaciji da sačuvam kulturno nasleđe Balkana za buduće generacije i želju da uvedem druge u ovaj manje poznati i lep deo istorije i kulture istočne Evrope, poručuje Šapčanka.

D.Dimitrijević

Exit mobile version