Retrospektivna izložba slika Dejana V. Ulardžića

Posle Beograda i u Šapcu

Retrospektivna izložba slika od 1979. godine do danas Dejana V. Ulardžića otvorena je u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ od 16. avgusta do 3. septembra, a njeno skraćeno izdanje biće predstavljeno publici u Narodnom muzeju u Šapcu 18. septembra. Za člana Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1983. godine koji iza sebe ima veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi to je prvo predstavljanje u ULUS-ovom izlagačkom prostoru. Zbog činjenice da mu se mnoga dela nalaze u privatnim kolekcijama u inostranstvu, izostala su neka za koja smatra da su trebala biti deo postavke.

-To je presek mog rada i normalno da nije postojala mogućnost da neke slike za koje smatram da spadaju u krug krucijalnih obezbedim za izložbu, jer su u inostranstvu u nekoliko muzeja, u većim privatnim kolekcijama i procedura njihovog isporučivanja je komplikovana. Izloženo je 70 radova, od čega je 70 posto privatno vlasništvo iz raznih kolekcija, a najzastupljeniji su Beograd, Kragujevac, Čačak i Novi Sad- navodi umetnik.

Prisutnima se na otvaranju ispred ULUS-a obratila viši kustos Olivera Vukotić, a izložbu je otvorio umetnički kritičar Kosta Vasiljković.

-Prvu retrospektivu sam pravio 2000. godine u Beogradu, a sad sam želeo da uradim drugu, koja je mnogo zahtevnija i obimnija. Predstavljena su ulja i crteži i posle toliko vremena mogao sam sa distance da sagledam te radove na poseban način, iz potpuno drugog ugla. Jedno je kad gledaš u ateljeu, a drugo kada to činiš u ogromnom prostoru kakav je paviljon. Vidi se ta amplituda, jezik je ostao prepoznatljiv, upečatljiv, isti, ali gradacija, kretanje, razvijanje cele te priče od ’79 godine na ovamo se vidi i u izradi i u postavci i tek sad sam svestan te geneze- objašnjava Ulardžić, koga istoričar umetnosti Đorđe Kadijević naziva „jedinim stvarnim i doslednim nastavljačem „medijalnog“ slikarskog zaveštanja“.

Kako navodi Kadijević, „svešću ili intencijom, Ulardžić je pronikao u samu suštinu slikarske fantastike, uviđajući bitnu funkciju prizora u tom žanru koji, više od realističkog, počiva na iluzionističkim efektima. Tri su bitna elementa prizora na Ulardžićevoj slici: arhitektonska kulisa koja stvara iluziju zatvorenog, urbanog prostora; kulisa predela, spoljnog, slobodnog prostora, koji se proteže u nedogled; i figuralna kompozicija, zapravo grupa ljudskih figura, po pravilu sačinjena od brojnih protagonista, okupljenih u gusto zbijene buljuke“.

Završne dane izložbe obeležiće i promocija monografije umetnika pod nazivom „Vera“. Pre nego što knjiga bude predstavljena Šapčanima, izložba u Narodnom muzeju u Šapcu biće otvorena 18. septembra, kada će ljubitelji Ulardžićeve umetnosti moći da vide retrospektivan presek njegovog stvaralaštva od skoro četiri decenije u nešto skraćenom obliku.

D.Dimitrijević

Exit mobile version