RETROSPEKTIVA SPORTSKE 2015. GODINE U ŠAPCU

Šabac je pokazao i dokazao da je sportski grad

 

Prethodna, 2015. godina, kada je šabački sport u pitanju, bila je u skladu sa onom Njegoševom o čaši žuči i čaši meda. Počelo je, relativno, neuspešno.

 

Košarka

Kraljica igara, košarka, tokom prvih meseci nije blistala. I dok se od seniora OKK „Šapca“ i nisu očekivali neki visoki rezultati, dotle su seniorke potpuno razočarale. Uoči starta sezone 2014/15, ambicije su bile plasman u vrhu tabele najvišeg ranga takmičenja. Splet nes(p)retnih okolnosti doveo je do toga da ekipa čije su ambicije bile izuzuetno visoke dođe u situaciju da se bori za opstanak, te da zahvaljujući nesmotrenim potezima pojedinih košarkašica doživi poraz u odlučujućem meču za očuvanje statusa. Tokom letnje pauze, u šabačkoj ekipi okrenuli su se ka stvaranju tima čiju će okosnicu činiti košarkašice ponikle u šabačkoj školi košarke, uz prikrivene ambicije da se već prve sezone pokuša povratak u Prvu A ligu. Ambicije su se pokazale kao sasvim realne pošto nakon prvog dela sezone u drugoj ligi Jug, Šapčanke drže ubedljivo prvo mesto sa maksimalnim učinkom i gotovo sigurno obezbeđenim plasmanom u doigravanje za popunu najvišeg ranga takmičenja. Tokom leta, Šabac je dobio još jednog predstavnika u ženskoj košarci, a ŽKK „Duga“ koju sa klupe predvodi mladi i perspektivni stručnjak Vuk Stepanović takođe ima realne šanse za najviši plasman. Pored toga ženska košarkaška reprezentacija već je izborila vizu za učešće na OI u Riju, a deo ekipe koja je ostvarila ovaj uspeh, bila je i prvotimka beogradskog ŽKK „Radivoj Korać“ Kristina Topuzović, devojka koja je prve sportske korake načinila u Šapcu.

 

Fudbal

Najvažnija sporedna stvar na svetu, fudbal, predstavljala je još jedno razočaranje prethodnog proleća. Fudbaleri „Mačve“ nisu uspeli da izbore opstanak u Prvoj ligi Srbiji. Tokom prolećnog dela prvenstva, nizali su se neuspesi, pa je sve to rezultiralo fenjerom na kraju prvenstva i povratkom u Srpsku ligu grupa Zapad. Tokom jesenjeg dela prvenstva „Mačva“ je igrala na zadovoljavajućem nivou, pa je nakon prve polusezone visoko plasirana, na drugoj poziciji, sa dostižnim zaostatkom u odnosu na trenutnog lidera, ekipu Smedereva. Ljubitelji fudbala nadaju se i veruju da će „crveno-crni“ uspeti u ambicijama, te da će Šapčani već od avgusta ponovo imati priliku da u svom gradu gledaju prvoligaški fudbal. Da ne bude sve crno po šabački fudbal, pobrinuli su se kadeti FK „Mačva“ koji su izborili plasman u Kvalitetnu ligu Srbije za svoj uzrast, a nakon prvog dela sezone zauzimaju poziciju koja bi uz do sada ostvareni bodovni saldo, i dobre igre u nastavku trebalo da im obezbedi opstanak u najvišem rangu takmičenja.

Šabac od ove sezone ponovo ima predstavnika i u najvišem rangu takmičenja kada su dame u kopačkama u pitanju. ŽFK „Mačva“, ekipa koja se opredelila za stvaranje sopstvenog igračkog kadra posle jesenjeg dela prvenstva nalazi se pri dnu tabele, ali i „crveno-crne“ imaju realne izglede da tokom prolećnog dela prvenstva pobegnu sa poslednje pozicije i izbegnu seobu u niži rang takmičenja.

 

Odbojka

Odbojka prethodne sezone nije blistala. Ipak, ponudu rukovodstva OSS da seniorke i seniori „Zaslona“ dobiju status drugoligaša u šabačkom klubu su prihvatili i opredelili se da u ovoj sezoni pokušaju da ostvare što bolji plasman. Nakon prvog dela prvenstva i seniorke i seniori imaju realne izglede da stignu do pozicije koja bi omogućila plasman u jedinstvenu drugu ligu koja će biti formirana od jeseni 2016.

 

Rukomet

Prethodne godine, sportski događaj sezone svakako je bilo oeležavanje 30 godina od osvajanja prve titule prvaka Evrope u rukometu, a sredinom aprila Šabac je bio epicentar rukometnih dešavanja ne samo u Srbiji već i na Balkanu. Okupili su se, i evocirali uspomene na 1985. godinu, skoro svi velemajstori igre sa malom kožnom loptom iz perioda od pre tri decenije, a Hala sportova „Zorka“ ponovo je, kao i nekad u „,dobra stara vremena“ bila ispunjena do poslednjeg mesta. Pored prijema u Gradskoj kući koji je za nekadašnje rukometne vanzemaljce priređen tom prilikom, prijateljsku utakmicu odigrale su i dve bratske ekipe nekadašnjih šampiona starog kontinenta, banjalučkog „Borca“ i „Metaloplastike“. A kada je sredinom prvog poluvremena trener Borca zatražio tajm aut, i na parket dvorane izašli šampioni iz 1985. halom se prolomio višeminutni aplauz praćen akordima nekadašnje himne RK „Metaloplastika“. Usledile su fotogrfije za istoriju i pamćenje, a nakon toga, rukometnim bogovima iz sredine devete decenije dvadesetog veka, prilazili su brojni Šapčani sa molbom za fotografiju i autogram. Bilo je tog dana čast, privilegija i ponos, biti deo istorije koja je ponovo ispisivana na parketu hrama rukometa. A rukometni vanzemaljci prilikom izlaska na parket nastavili su sa „ludorijama“ koje su im bile svojstvene u vreme kada su harali Evropom, pa su svog nekadašnjeg tenera Zorana Tutu Živkovića, podigli i premeštali ga iz ruke u ruku baš kao i davne 1985.

Tokom jesenjeg dela sezone, „Metaloplastika“ je nastavila sa uspešnim igrama, pa trenutno zauzima visoku četvrtu poziciju, i realno je očekivati da će „plavo-beli“ uspeti da izbore plasman u plej of završnicu, a zatim i pokušati da u doigravanju ostvare plasman na jedno od prva dva mesta, i izbore učešće u SEHA ligi u sezoni 2016/17.

Rukometašice „Medicinara“ tokom prethodnog prvenstva izborile su opstanak u Super ligi. Tokom letnje pauze došlo je do značajnih promena u igračkom kadru. Ekipa koja je fornirana početkom avguta ove godine, kao priorit istakla je što bolji plasman, a rezultati koje su Šapčanke prikazale tokom jeseni 2015. dali su za pravo ovim ambicijama. Nakon prvog dela prvenstva, „Medicinar“ se nalazi na deobi četvrtog i petog mesta, sa realnim izgledima da na kraju sezone stigne do željene četvrte pozicije, koja bi omogućila Šapčankama, ne samo već zagarantovan opstanak, nego i plasman u plej of završnicu i učešće u nekom od međunarodnih klupskih takmičenja u sezoni 2016/17.

 

Vaterpolo

Sredinom prethodne godine, Šabac je dobio predstavnika u najviše rangu takmičenja i u vaterpolu. Uspeh šabačkih vaterpolista utoliko je veći ako se ima u vidu da su punih deset godina trenirali i igrali van svog grada, potucajući se od nemila do nedraga. Sredinom juna VK „Šabac“ obeležio je vredan jubilej, 25 godina rada i postojanja, koji je bio krunisan plasmanom u elitu, a najlepši poklon VK „Šabac“, dobio je u vidu novog, zatvorenog bazena, koji će omogućiti gotovo idealne uslove za rad, treninge i takmičenje. Na otvaranju novog bazena, publika u Šapcu imala je priliku da prisustvuje istinskom spektaklu, susretu vaterpolo kolosa, Srbije i Rusije, a za ovu utakmicu tražena je, i bukvalno, karta više. Krcate tribune šabačkog bazena, pokazale su da vatrerpolo u Šapcu ima publiku te da podrška šabačkim vaterpolistima neće izostati. Izuzetno dobra organizacija VK „Šabac“, bila je signal čelnicima VSS koji su sredinom novembra poverili organizaciju završnice kup takmičenja za dame šabačkom klubu. Organizacija i spektakl koji su priređeni tom prilikom, naišli su na najviše ocene čelnika VSS, Sportskog saveza Srbije, kao i predstavnika OKS. Šabački vaterpolisti koji su dočekali optimalne uslove za rad, prvi deo sezone u Prvoj A ligi, završili su kao lideri sa stoprocentnim učinkom, je već sada izvesno da će Šapčani, zajedno sa ekipama „Beograda“ i novosadskog „Dunava“ biti učesnici zavšnice u kojoj će im se pridružiti Partizan, Crvena Zvezda, Vojvodina, Radnički iz Kragujevca i Nais. Uz dosta sreće Šapčani bi mogli na kraju doigravanja da stignu i do pete pozicije, a ovaj plasman omogućio bi eventualno učešće VK „Šabac“ u regionalnoj ligi naredne sezone.

 

Kajak

Najuspešniji sportski kolektiv Šapca u prethodnih nekoliko godina, Kajak klub „Zorka“ nastavio je sa žetvom medalja i tokom prethodne godine. Šabački kajakaši već sada imaju u džepu nekoliko viza za učešće na OI u Riju u avgustu ove godine, a postoje realne šanse da se broj učesnika najveće sportske smotre u 2016. kada su Šapčani u pitanju u narednih par meseci i poveća.

 

Borilački sportovi

Brojni su bili uspesi šabačkih tekvondista, karatista, atletičara,… i trebalo bi puno prostora da bi se svi pojedinačno nabrojali.

 

Infrastruktura

Ipak, ono što je možda najznačajnije za razvoj šabačkog sporta jeste činjenica da je tokom 2015. godine u Šapcu dosta toga urađeno na polju sportske infrastrukture. Na kompleksu gradske plaže uređena je staza koja ispunjava sve uslove za održavanje kros takmičenja, čak i međunarodnog nivoa. Stadion FK „Mačva“ tokom letnje pauze, pretrpeo je znatne promene u fizičkom i estetskom pogledu. Postavljene su stolice na južnu i veći deo zapadne tribine, a započeti su i radovi na uređenju istočne tribine. Pored toga započeti su i radovi na uređenju enterijera zgrade FK „Mačva“. Gradski stadion, objekat koji se nalazi tik uz stadion „Mačve“,trebalo bi, tokom ove godine, da dobije savremen izgled, te da postojeći sloj asfalta bude prekriven novom podlogom. Sokolski dom u Šapcu, zadužbina Kralja Aleksandra I Karađorđevića, trebalo bi do jeseni da dobije sasvim nov izgled, koji bi omogućio da se na ovom prostoru odvijaju i takmičenja tokom letnjih meseci. Nekadašnji Koš klub imaće, ako je suditi po planovima ambicioznog rukovodioca i direktora JP „Sportski centar Šabac“ Dragana Nikolića dvostruku ulogu. Tokom letnjih meseci ovde će se nalaziti prostor za rekreaciju i kulturne sadržaje, dok je tokom zimskog perioda planirano klizalište. Šabački hipodrom opravdao je očekivanja i svoju namenu, a pored konjičkih trka ovde je planirano održavanje sportskih i kulturnih manifestacija.

U nekoliko šabačkih parkova uređena su igrališta za najmlađe, pa će tako šabački klinci i klinceze imati svoj prostor za igru i zabavu.

Slobodan D. Kašiković
Exit mobile version