Reklama koja je izazvala veoma dobre reakcije na mrežama

„OVD NMA „E“ – Reklama koja nas tera da se zapitamo šta konzumiramo

Da li čitate deklaracije i znate li šta znače „E“ brojevi koje na tim deklaracijama vidite? Postoje aditivi koji su štetni, i oni koji to nisu, ili pak nije dokazano kako utiču na naš organizam. Na društvenim mrežama pokrenula se polemika, „Šta zapravo jedemo?“, a sve to izazvala je jedna reklamna kampanja.

Šta je E 330, E 407 ili E 123. Lista E brojeva je podugačka i ne možemo ih znati baš sve, ali da li čitamo uopšte deklaracije?

„Uvek čitam deklaracije, ali vodim računa samo o roku upotrebe, šta znače E brojevi, pojma nemam“, glasi jedan komentar na internetu. A polemisalo se, da li shvatamo šta su E brojevi i koliko možemo da ih izbegnemo svakodnevno konzumirajući kupovne proizvode.

Sve to krenulo je nakon kampanje Mlekare Šabac, u kojoj su plastično objasnili da njihovi proizvodi ne sadrže to ozloglašeno „E“.

„Prošlo je već nešto manje od godinu dana od kada smo lansirali tu našu novu i intrigantnu kampanju pod nazivom „Bez E“, koja je bila namenjena našim sirnim namazima „Sirko“ i „A la kajmak“ i koja je imala veliki odjek u javnosti i tada kada je trajala a evo svedoci smo na društvenim mrežama odjeka ima i do dan danas. Podsećanja radi „E“ je oznaka za veštačke dodatke koji se dodaju proizvodima i koji imaju svoju svrhu, ali na žalost nisu uvek prijateljski nastrojeni prema ljudskom zdravlju“, navodi Ivana Ivačković senior marketing menadžer u Mlekari Šabac.

Ivana Ivačković

Ovakva kampanja, dobila je tri nagrade od kojih je jedna za Najbolju reklamu sa svrhom jer ne samo da reklamira proizvod već širi svest o štetnosti pojedinih aditiva.

„Dugoročni eho naše kampanje je nama veoma značajan prvenstveno iz dva razloga. Prvi je što smo na neki način dobili dokaz da smo uradili dobar posao za razliku od klasičnih reklama koje možete da vidite kod nas i u okruženju. Drugi je za nas možda i značajniji, to je što su potrošači i šira javnost shvatili značaj ukazivanja na konzumiranje zdravih namirnica. Pogotovu kada se radi o proizvodima koji se koriste u svakodnevnoj ishrani, kako od odraslih, tako i kod dece“, objašnjava Ivana Ivačković iz Šabačke mlekare.

Nisu svi aditivi štetni, ali je dobro da znamo šta konzumiramo. Prema sadašnjem zakonu, proizvođači čak nisu u obavezi da naglase da li njihov proizvod sadrži štetne „E“ brojeve.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version