Rebalans sam po sebi nije ništa strašno

Srđan Mitrašinović, koalicija „Moramo – Zajedno“

Konferenciji za medije u holu Skupštine prisustvovao je i Srđan Mitrašinović iz Koalicije „Moramo – Zajedno“. On se ovrnuo na rebalan 2 gradskog budžeta i ukazao na njegove mane.

– Reč je svakako o najznačajnijoj tački koja će bti tema rasprave a to je svakako rebalans 2 budžeta grada Šapca. Ja neću govoriti onako kako su predstavnici Srpske napredne stranke u proteklim godinama to radili jer rebalans sam po sebi nije ništa strašno nego je usklađivanje onoga što je planirano i onoga što jeste realnost. Međutim, moram vam ukazati na način na koji se troši novac građana Šapca jer podsetiću vas da vlasti ne proizvode ništa tako da taj novac nisu proizveli oni već građani i privreda ovog grada.

Iz tog razloga jako je loše kada povećavate iznos sredstava namenjenog za subvencije javnim preduzećima. Mi u ovom budžetu možemo videti da se Javnom komunalnom preduzeću „Stari grad“ daje dodatnih trideset miliona dinara subvencija. To je isto ono preduzeće koje dve godine ne može da se organizuje i vrši pravilan odnos smeća. To je isto ono preduzeće koje brine o čistoći grada a grad je sve prljaviji. Moram reći da razlog tome nisu radnici jer njih nema dovoljno i fizički ne mogu sve da postignu. Razlog su preveliki broj šefova sa upitnim zvanjima ali vrlo visokim primanjima a kako čujemo i brojne upitne, sa svojim radom, agencije ali isto tako preskupe.

Ono što zabrinjava mislimo da postoji još jedna prikrivena subvencija javnim preduzećima u ovom budžetu a to je subvencija Javnom preduzeću „Vodovod“. Naime imamo stavku koja kaže „širenje vodovodne mreže“. Ona je sa nekih, skoro, 95 miliona dinara smanjena na 17,5 miliona. Hvalili su se širenjem vodovodne mreže, kanalizacione mreže a za 77 miliona smanjuju tu poziciju. Zašto?  Tamo gde vidimo problem i moguću prikrivenu subvenciju Javnom preduzeću „Vodovod“ je još jedna nova stavka koja kaže „širenje vodovodne mreže u mesnim zajednicama i oprema za dezinfikovanje. Naime, zašto dva puta imamo istu poziciju? Da li na ovom širenju vodovodne mreže šire vodovodnu mrežu na Marsu ili Ubu a na ovoj drugoj poziciji šire u mesnim zajednicama na teritoriji grada jer samo u tom slučaju ima smisla što to smanjuju za gotovo 80 miliona dinara. Ova pozicija je uvećana sa 60 na 107 miliona odnosno za 47 miliona i sad pitamo da li su to sredstva koja se daju Javnom preduzeću „Vodovod“ kako bi se pokrio deo troškova izmene sistema hlorisanja koji je građane Šapca koštao dodatnih pola miliona eura.

Subvencije su u nekim slučajevima dobre. A bile bi dobre u slučaju poljoprivrede. Svi znamo kakva je godina bila. Ušli smo u godinu sa najskupljom setvom. Svi znamo kakve su bile cene višnje i koliko je suša smanjila prinose, u kakvom stanju su proizvođači mleka, tovljenika… Dakle, celokupna situacija u poljoprivredi je katastrofalna i umesto da se povećaju sredstva namenjena za subvencije poljoprivrednicima kako bi imali hrane sledeće godine mi u ovom budžetu programom 5 poljoprivreda i razvoj ruralnog područja koji obuhvata subvencije poljoprivrednicima imamo umanjenje za 7 miliona dinara. Zato pitam: da li je normalno da u ovakvoj godini vi ne povećate subvencije poljoprivrednicima već ih dodatno smanjujete?

Uveravao nas je gradonačelnik u svojim intervjuima da se budžet dobro realizuje da je on dobro planiran i da su prihodi nešto veći od plana, rashoda nešto manji. I vidimo u programu 10 ovoga rebalansa 2 da je izbačena rekonstrukcija Medicinske škole. Pa ljudi ako vam ide tako dobro i ako tako dobro ide u gradu zašto zakidate na deci? I na njihovim uslovima za obrazovanje.

Takođe, još jedna vlo značajna stavka jeste i program 6 –  zaštita životne sredine. Naime, mi živimo u jednom od najzagađeniji gradova u Srbiji a znamo da je Srbija jedna od „lidera“ u Evropi po smrtnosti od zagađenosti. Ovaj deo budžeta po rebalansu 1 iznosio je svega 0,4% od ukupnog budžeta a po rebalansu 2 je smanjen na 0,3%. Podsetiću vas da je preko 80 miliona bio 2019. dok je ove godine oko 18,5 miliona dinara.

I još jedna stvar koju ću izdvojiti za ovaj put, mi smo pričali o otvorenom bazenu. Svaki put smo rekli da je to sjajna stvar za Šapčane i to je neupitno. Pitanje je kako je onda 800 hiljada evra za bazen i 200 hiljada za partnerno uređenje došlo do preko 3 miliona i 300 hiljada bez parternog uređenja. Dakle da je sve poskupelo dva puta koštao bi milion i šesto, da je poskupelo tri puta koštao bi dva miliona i četristio a on je koštao tri miliona i trista hiljada evra. Kada smo pitali da li je tačna informacija da će konačna cifra biti 5 miliona evra rekli su da to nije tačno. A u ovom rebalansu budžeta u kapitalnom planu mi vidimo odatnih 45 miliona dinara za otvoreni bazen pa pitamo otkuda još ovih 370-380 hiljada evra i da li se sa ovim konačno staje kada je reč o troškovima izgradnje bazena.

Završiću konstatacijom da sve ozbiljne jedinice lokalne samouprave, one koje pretenduju jedan održiv razvoj se trude da 30% od svog budžeta budu investicije i po rebalansu 1 i po ovom novom rebalansu 2 to nije slučaj sa gradom u kome živimo. Nažalost taj procenat je u oba slučaja ispod 20%.

Na pitanje da li prati rad Skupštine i kako vidi taj rad Mitrašinović odgovara:

Ogromna je razlika kad u Skupštini nema opozicije. Jer nije stvar da li opozicija želi ili ne želi da učestvuje a valast je poziva. Ovde je činjenica da još nismo utvrdili ko je vlast a ko opozicija, odnosno mi još uvek nemamo rezultate izbora i ne možemo da priznamo sve ono što se desilo a sud nije imao snage i do sada je ovo više od dve godine kako je Ustavni sud trebalo da donese odluku i zato imate ovo što imate u skupštini. Sednice traju jako kratko, ne čuju se, ne čuje se druga reč, ne čuje se drugo mišljenje, nema debate a u takvoj situaciji nema ni najboljih mogućih rešenja za dobrobit građana a to je najvažnije.

I.K.

Exit mobile version