Reakcije funkcionera stranke Zajedno na privođenje kopredsednice stranke Biljane Stojković

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković i još četvoro članova i članica stranke su sinoć privedeni u Beogradu dok su na trotoaru ispred Narodne skupštine ispisivali grafit „Stop nasilju“. Stojković i drugi aktivisti stranke Zajedno su rekli da je policija pokušala da im zabrani snimanje postupanja, da su im oduzimali telefone i da su se prema nekima grubo ophodili iako se nisu opirali privođenju.

Podsećamo i da je pre nekoliko dana interventna policija bez objašnjenja u sred dana privela i Mladena Cvijetića, sekretara stranke Zajedno u Novom Sadu, čime je broj privedenih aktivista stranke Zajedno u poslednjih nekoliko dana dostigao šest. Stranka Zajedno smatra da je ovo pritisak na aktiviste koji se bore protiv nasilja, mržnje i podela koje ova vlast stvara i saopštava da će nastaviti da se zajedno sa građanima bori za sigurno društvo i bolji život za sve naše ljude.

U nastavku su neke od reakcija funkcionera stranke Zajedno na poslednja privođenja.

„Dok Gašić razmenjuje poruke i pozdrave sa kriminalcima njegova policija privodi mirne aktiviste koji se bore protiv nasilja. To je jasna poruka koju ova kriminalna vlast šalje građanima i građankama – nije problem najveća plantaža marihuane u Evrope i veze vlasti sa tim kriminalcima, nije problem uništavanje EPS-a, nije problem beskrajno zaduživanje zemlje i rasprodaja javnih resursa i dobara. Nije problem ni ponovno zakazivanje odbrambenog sistema pa nam se sela i gradovi i infrastruktura ruše pod naletom vode. U kranjem slučaju, veliki broj grafita koji promovišu nasilje i ratne zločince su pisani pod policijskom zaštitom, ali zločin je napisati Stop nasilju„, poručuje Biljana Stojković kopredsednica stranke.

„Mene nisu zaplašili, a verujem da je i među drugim ljudima sve manje straha pošto je ova vlast potrošila sve svoje adute. Zajedno se možemo izboriti za sigurno društvo i bolji život za sve naše ljude“, rekla je Stojković.

Narodni poslanik iz Kragujevca i član stranke Zajedno, Nikola Nešić je izjavio:

„Danas je grafit Stop nasilju opasniji od plantaža marihuane Jovanjice, opasniji i od rušenja Savamale, opasniji i od smrti pilota, Stanike Gligorijević, rudara i od mnogih grafita koji promovišu nasilje i mržnju. Za sve ovo niko ne odgovara u Srbiji ali zato je jedan grafit kao poruka isped Narodne skupštine, naterao organe bezbednosti da uhapse profesorku dr Biljanu Stojković i još četvoro aktivista stranke Zajedno koji žele da budu glasniji od umirujuće tišine koju proizvodi ova vlast. Ovu buku razuma i buđenja prenećemo i na Kragujevac i ostatak Srbije, nasilje mora prestati i da se za slobodu izborimo ZAJEDNO!“

„Licemerno ponašanje naših institucija svedoči o dubokoj korumpiranosti i zloupotrebi svih institucija od strane vladajuće elite. Privođenje kopredsednice Biljane Stojković nakon ispisivanja grafita „Srbija protiv nasilja“ eklatantna je demonstracija ove zloupotrebe. U svim gradovima u Srbiji, zidovi naših domova, ispisani su grafitima nasilja i mržnje kako prema političkim akterima, drugim narodima, seksualnim manjinama i u tom slučaju organi države nikoga nisu privele niti saslušale, a kamo li kaznile. Naša je obaveza da na ovakvu zloupotrebu državnih aparata reagujemo i tražimo odgovornost nosioca funkcija, koji očigledno ne rade svoj posao u interesu svih građana. Na kraju, dajemo punu podršku našim saborcima Biljani, Aleksandri, Srđanu i Aleksandru i Draganu i njihovim porodicama – niste sami!“, izjavila je Melanija Lojpur, portparolka Političke platforme Solidarnost koja je autonomna organizacija stranke Zajedno.

Predsednik gradskog odbora stranke Zajedno u Novom Sadu, Radivoje Jovović je saopštio u pisanoj izjavi:

„Dok Srbiju potresaju talasi nasilja, i dok se društvo bori za slobodan i bezbedan život, ovaj režim goni i zastrašuje aktiviste i opozicione političare. Na ulici, bez saopštavanja pravnog osnova, policija kupi sekretara GO Zajedno za Novi Sad, Mladena Cvijetića – jednog od organizatora protesta protiv nasilja u Novom Sadu. Ispred Narodne skupštine, hapsi kopredsednicu Zajedno Biljanu Stojković i druge članove, povodom aktivističkog čina grafitiranja koji upravo poziva na borbu protiv nasilja! Biljani Stojković se zbog političkog performansa uvrće ruka i nasilno ugurava u policijsko vozilo – ovo je očevidan poraz i nemoć jedne vlasti koja sad već gubi kontrolu.“

„Nesumnjivo je da je ideja ovih privođenja zastrašivanje političkih neistomišljenika i građana koji slobodno izražavaju stavove o aktuelnoj situaciji u društvu i državi. Ovakve situacije nas samo dodatno motivišu da još odlučnije branimo i zastupamo interese građana i građanki. Pozivamo vas da u toj borbi istrajemo do kraja, Zajedno!“, saopštio je Slaviša Dinić, predsednik gradskog odbora stranke u Nišu.

Kristina Milošević, predsednica opštinskog odbora stranke Zajedno u Gornjem Milanovcu i internacionalna sekretarka Zajedno, je izjavila:

„U vremenu gde nasilje i mržnja izviru sa svih nacionalnih medija, iz svih institucija i pri svakom obraćanju ljudi iz vlasti, sprečiti pisanje grafita protiv nasilja je od najveće važnosti za suzbijanje stope kriminala. Naravno još kada to sprečavanje podrazumeva privođenje opozicionih predstavnika, u tom slučaju se grafiti smatraju izuzetno kriminalnim. Kada oni koji švrljaju grafite za vlast to rade, ne da nije kažnjivo, već se i obezbeđuju. Sramotno je ponašanje države i institucija! Svi smo uz Biljanu Stojković i aktiviste stranke Zajedno!“

Exit mobile version