Raznovrsne radionice u Centru za stručno usavršavanje

U okviru manifestacije „Dani japanske kulture“ u Naučnom klubu Šabac u sredu su održane dve radionice – Japanski jezik i Kaligrafija gde su učesnici radionica saznali nešto više o japanskom pismu i samoglasnicima a pomoću četkica za kaligrafiju pisali su i japanska slova. Kaligrafija predstavlja umetnost lepog pisanja, dizajn i izradu slova sa širokim šiljatim instrumentom ili četkicom.

Radionice japanskog jezika i kaligrafije su realizovale Dragana Petrović, profesorka japanskog jezika i Nataša Jovanović, profesorka kaligrafije.

Pored ove, održana je i radionica japanske književnosti u Naučnom klubu Šabac tokom Dana japanske kulture. Učesnici radionice imali su priliku da čuju kako to izgleda kada se čita na japanskom jeziku a nakon čitanja svakog teksta usledio je prevod. Zatim su pokušali sami nešto da pročitaju i da pravilno izgovaraju japanska slova i reči a radionicu je takođe realizovala Dragana Petrović, profesorka japanskog.

Pored japanskog jezika i književnosti, održana je i radionica origamija u Naučnom klubu Šabac u okviru manifestacije.

Origami predstavlja tradicionalnu japansku tehniku, veštinu savijanja lista papira ili kartona da bi se dobio željeni oblik, pri čemu nije dozvoljeno papir seći ili lepiti.

Ne zna se tačno kada je origami tehnika izmišljena, ali pošto je čovek prvo morao da izmisli papir, ova tehnika ne može biti starija od 2.000. godina. Postoji oko 1.000 modela koji se smatraju tradicionalnim origamijem i koji se u Japanu prenose sa generacije na generaciju.

Radionicu su realizovale profesorke Mina Stupar i Dragana Mališić Marković.

Exit mobile version