Razmišljanja o Šekspiru iz ugla velikog svetskog reditelja

Promocija knjige „Suština milosrđa“ Ričarda Bruka

U okviru festivala „Pozorišno proleće“, u Galeriji „Vladislav Lalicki“ u Šabačkom pozorištu u petak je organizovana promocija knjige „Suština milosrđa“ Ričarda Bruka. O knjizi su govorili pozorišni reditelj i urednik edicije Ars Scena Nebojša Bradić i glavni urednik u Izdavačkoj kući Clio Zoran Hamović.

Zbirka eseja, knjiga „Suština milosrđa“ otkriva put koji je majstor- reditelj trasirao režirajući Šekspirove drame. Bruk razmišlja o Šekspiru postavljajući pitanja kao što su: ko je bio čovek koji je napisao Šekspirova dela, zašto Šekspir nikad ne zastareva, kako da glumci pristupe Šekspirovom stihu… Vraćajući se dramama koje je nekada briljantno režirao, kao što su Kralj Lir, Tit Andronik, San letnje noći, devedesetogodišnji Piter Bruk daje precizne odgovore. Kratka, ali neizmerno pametna knjiga, daje unutrašnji pogled koji osvetljava odnos velikog svetskog reditelja prema najvećem svetskom piscu i predstavlja i suštinu svega što je Bruk naučio u životu. U svojim intrigantnim detaljima o pozorišnoj istoriji autor pruža veliko zadovoljstvo i zabavu budućem čitaocu. Brukov genije, odmerenost i duhovitost sjaje na svakoj stranici „Suštine milosrđa“.

Kako je istakao Hamović, verovatno ne postoji nijedan pisac sa takvom vrstom legendarnog ugleda kao što je Šekspir.

-Šekspir opseda, ne samo ljude koji rade u teatru, već predstavlja pojavu u kulturi koja izaziva pozornost svih onih koji čitaju i misle. Ovo je lep i zanimljiv susret knjige i teatra i mi smo ovde da govorimo o Šekspiru i onima koji su se Šekspirom bavili. Ima mnogo onih koji su želeli da svoju auru, posvećujući Šekspiru, podignu na nivo Šekspira. Istorija je pokazala da im to nije baš uvek uspelo, ali ima i onih, kao što je na primer Piter Bruk, koji Šekspira pogledao sa scene, ali ga je pogledao istovremeno i iz publike. Velika je privilegija čitati ovu, po obimu malu knjigu, ali veliku po značaju, u kojoj, kako Bruk skromno kaže, razmišlja o Šekspiru. I on kao reditelj postavlja sebi pitanja koja imaju sigurno najviše veze sa glumcima. Najčešće, reditelji su opsednuti sopstvenom vizijom onoga što postavljaju na scenu i malo manje ili nedovoljno vode računa o glumcima. Bruk je jedan od onih reditelja koji je umeo da poveže misao glumca sa mišlju reditelja, pisca, u ovom slučaju veoma uspešno- rekao je Hamović.

Jedan od najznačajnijih reditelja druge polovine 19. veka i bez sumnje najsvestraniji među njima, Bruk je režirao tragedije, komedije, vodvilje, mjuzikle, opere, filmove, TV filmove, dizajnirao kostime i dekor, komponovao muziku, osnivao trupe i, najzad, zasnovao u Teatru Buf di Nor u Parizu Međunarodni centar za pozorišna istraživanja (CIRT), gde je više od tri decenije radio sa odabranom i često obnavljanom internacionalnom trupom. Jedan je od retkih, ako ne i jedini, koji je kao uspešan reditelj svetskog renomea napustio poziciju o kojoj mnogi sanjaju i posvetio se istraživanjima sa mladim multietničkim ansamblom, tragajući za osnovama kreativnog susreta glumca i gledaoca u različitim kulturama i prostorima. Knjiga „Suština milosrđa“ objavljena je u saradnji Kulturnog centra Beograda i Izdavačke kuće Clio.

D.Dimitrijević

 

 

 

 

 

Exit mobile version