Razmena znanja i iskustava poljoprivrednika iz Austrije i Šapca

Članovi organizacije „Via Campesina“ u poseti Zablaću

Šabac je u subotu posetilo 26 poljoprivrednih proizvođača iz Austrije, članova organizacije „Via Campesina“, koja je jedan od partnera na projektu „Ruralni razvoj nakon poplava“. Naši poljoprivrednici su početkom aprila ove godine obišli poljoprivredna gazdinstva članova ove organizacije u Austriji, a ovo je bila prilika za uzvratnu posetu. Na gazdinstvima Željka Đuričića i Grujice Žunić u Zablaću, upoznali su se sa načinom proizvodnje i tehnologijom sušenja voća u mobilnim sušarama.

Igor Kojčić iz Inicijative za razvoj i saradnju rekao je da je ovo prilika za razmenu iskustava i edukaciju poljoprivrednih proizvođača.

-Početkom aprila naši poljoprivrednici su imali priliku da putuju u Austriju i videli kako izgleda proces proizvodnje i prerade na njihovim poljoprivrednim gazdinstvima, a ovo je prilika da se austrijski poljoprivrednici na licu mesta uvere kako izgledaju mali poljoprivredni proizvođači u Srbiji. „Via Campesina“ okuplja skoro 200 miliona malih poljoprivrednih proizvođača iz 73 zemlje širom sveta, sa idejom da promovišu socijalnu pravdu i dostojanstvo, uz protivljenje velikim poljoprivrednim korporacijama i transnacionalnim kompanijama koje poljoprivredu isključivo posmatraju kroz profit, eksploatišući ljude i prirodu. Kod nas mala gazdinstva čine 75 posto poljoprivrednih gazdinstava, tako da je taj put nama poznat, a razmena znanja i iskustava će unaprediti našu međusobnu saradnju, ali i proizvodnju na svakom gazdinstvu pojedinačno- smatra Kojčić.

David Jelinek, koji je drugi put u Srbiji, pohvalio je projekat organizacije IDC (Inicijativa za razvoj i saradnju), istakavši da je svrha da mali proizvođači na tržište ne izlaze sa sirovinom, već prerađenim proizvodom, koji samim tim dostiže bolju cenu, a oni imaju mogućnost da svoje znanje sprovedu u praksu.

-Za male poljoprivrednike je važno da dobiju tehničku podršku za proizvodnju, ali i plasman na tržište. Veliki problem je što su podstaknuti da plasiraju sirovinu na tržište, umesto prerađenog proizvoda. Ovo je prilika da stiču nova znanja u pogledu prerade hrane i finalne proizvodnje – smatra Jelinek.

Andrijana Sakić iz Odeljenja za poljoprivredu je istakla da je ovo veoma značajna poseta za grad Šabac, koji je učestvovao u pojektu „Ruralni razvoj nakon poplava“, u okviru kojeg su četiri mobilne sušare stacionirane u selima, od toga jedna u Zablaću.

-U tom projektu je Austrijska razvojna agencija donirala veći deo sredstava. Naši poljoprivrednici su već ranije bili u poseti Beču, tako da su sad austrijski poljoprivrednici došli kod nas da pogledaju kako napreduje projekat u kome su i oni sami učestvovali kao udruženje – navela je Sakićeva.

Domaćin Grujica Žunić je na poslu sušenja angažovao celu porodicu. On je projekat ocenio kao uspešan, budući da je uspeo da sušenu šljivu proda po duplo skupljoj ceni nego sirovu, a uz to imao i zagarantovanu zaradu.

„Via Campesina“ ima 164 lokalnih i nacionalnih organizacija u 73 zemlje Afrike, Azije, Evrope i Amerike i predstavlja oko 200 miliona farmera. To je autonoman, pluralistički i multikulturalni pokret, nezavisan od političkog, ekonomskog i bilo kog drugog uticaja. Razmena znanja i iskustava doprineće da se pronađu modeli kako da velika grupa naših poljoprivrednih proizvođača ojača i kroz donošenje određenih sistemskih rešenja postane tržišno konkurentnija.

D.Dimitrijević

Exit mobile version