Razgovor sa direktorom kompanije „Mikodental“ Damjankom Đurić

Ugradnja implantata – najuspešniji zahvat u stomatologiji

 

Tokom više od 25 godina uspešnog poslovanja kompanija „Mikodental“ opremila je veliki broj zubnotehničkih laboratorija i stomatoloških ordinacija u regionu aparatima i materijalima poslednje generacije. U okviru kompanije posluje stomatološka klinika „Kodent“, zubnotehnička laboratorija i stomatološka ordinacija, kao i najsavremeniji CAD/CAM centar.

Stomatološki centar „Kodent“ ima dugogodišnju praksu na području implantologije, koja čini deo savremene kliničke stomatologije. Implanti su namenski oblikovane nadoknade, koje zamenjuju koren zuba koji nedostaje i oni su osnova krunicama, mostovima ili protezama. Ugradnjom implantata se mogu ostvariti višestruke prednosti u nadoknadi zuba, kako u estetskom, tako i funkcionalnom pogledu.

Ugradnja implantata u kost vilice kao zamenik zuba koji nedostaje smatra se najuspešnijim zahvatom u savremenoj stomatologiji. Da bi se ostvario najviši učinak, potrebno je da implantološke zahvate izvodi obučen kadar uz implantate najboljeg kvaliteta. U Stomatološkoj klinici „Kodent“ pacijenti su u mogućnosti da se u potpunosti informišu o implantatima i proceduri ugradnje pre same intervencije. Direktor kompanije „Mikodental“ Damjanka Đurić upozorava da se i u Srbiji, kao i u svetu mogu naći implantati sumnjivog kvaliteta i porekla, koji nisu odobreni od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, nisu registrovani, propisno uvezeni, što predstavlja veliki rizik po zdravlje pacijenta.

 

Koja je vaša preporuka?

Ugrađujemo sve vrste implantata po želji pacijenta, svih svetskih proizvođača. Međutim, nisu svi implantati istog kvaliteta. Na svetskom tržistu postoji veliki broj proizvođača, a među njima vodeći su sistemi američke firme Implant Direct. U pitanju su premijum implanti, izvanrednog kvaliteta, kompatibilni sistemi sa Straumann, Nobel i Zimmer, ali po dosta pristupačnijoj ceni za doktore i pacijente.

 

Šta prethodi proceduri ugradnje?

Proceduri ugradnje u stomatološkoj klinici „Kodent“ prethodi detaljan stručan pregled uz obavezan Ortopan snimak. Dugogodišnja praksa pokazala je da je ugradnja implantata mali rutinski zahvat koji traje svega tridesetak minuta, potpuno je bezbolan i radi se u lokalnoj anesteziji. Nakon ugradnje implantata, drugog dana pacijent dobija privremene nadoknade vrhunskog kvaliteta i estetike, urađene CAD/CAM tehnologijom Zirkonzahn koje nosi tri meseca i posle tri meseca izrađuju se definitivne nadoknade na implantatima. Budući da je implantat medicinsko sredstvo koje ostaje u telu do kraja života sigurno je da mora biti vrhunskog kvaliteta i zato je naš izbor Implant Direct.

 

Šta su zubni implanti?

Zubni implant je veštački koren zuba. Najčešće na mestu gde je vlastiti koren davao stabilnost zubu, novi „koren“ se direktno ugrađuje u viličnu kost, tj. implantira. Na isti način kao što prirodni koren drži zub, implanti mogu nositi pojedinačne krunice ili mostove preko cele vilice, ili mostove koji su povezani za preostale prirodne zube. Na ovaj način, pacijentu se vraća funkcija prirodnih zuba.

 

Kakve pogodnosti nude zubni implanti?

Nema ništa bolje od prirodnih zuba. Međutim, ako su vam potrebne zubne nadoknade, imate dva izbora. Prvi bi bila proteza. Veštačke proteze naležu na bezubu viličnu kost. To rešenje ne daje pacijentu adekvatnu stabilnost zubne nadoknade. Pacijent ima osećaj kao da nosi strano telo u zubima. Drugi izbor je zubni implant, koji zamenjuje koren zuba i služi kao stabilna podrška krunicama i mostovima. Dakle, zubni implanti nude trajnu fiksnu zamenu zuba. To utiče, ne samo na poboljšanje izgleda, već se vraća i osećaj sigurnosti prirodnih zuba. Još jedna prednost dentalnih implantata je prevencija ranog gubitka (resorpcije) kosti. Kada se zub izvadi, kost se resorbuje zbog nedostatka stimulacije usled žvakanja, isto kao sa protezama. Rezultat je da proteza neće imati retenciju. Ovo nije slučaj sa zubnim implantima.

 

U kojim situacijama se preporučuju zubni implanti?

Savremeni implantni sistemi nude mnogobrojna rešenja za pojedinačne ili kompletne restauracije vilice. Preporučujemo Implant Direct implante, proizvedene u SAD i distribuirane preko ovlašćenog i pouzdanog distributera. Zubni implanti su tretman izbora u slučajevima nadoknade jednog zuba, naročito u slučaju nesreće. Tradicionalne proteze bi zahtevale obradu susednih zdravih zuba kao nadoknada za veštačku krunu. Zubni implanti čuvaju susedne prirodne zube. Dakle, zubni implanti se preporučuju svim generacijama.

 

Postoje li rizici?

Optimalna nega zuba je važna za zdravlje. Zubna implantologija zahteva, ne samo dovoljnu količinu zdrave kosti, već i perfektnu oralnu higijenu. Uz stomatološki pregled preporučuje se kontrolni pregled zdravstvenog stanja od strane doktora medicine sa posebnim osvrtom na zdravstvene probleme kao što su povišen krvni pritisak, dijabetes i dr.

 

Od kog materijala su implanti?

Implanti kompanije Implant Direct su isključivo napravljeni od legure titanijuma. Ljudsko telo prihvata titanijum, potpuno otporan materijal, koji je sasvim kompatibilan i stabilan.

 

Kakve su cene?

Cene zubnih implantata su nešto veće od pojedinačnih kruna i mostova. Zubni implanti mogu biti ekonomičniji od konvencionalnih proteza (nadoknada).

  1. Dragana Dimitrijević

 

Implant Direct je vodeća firma na svetu u onlajn ponudi kvalitetnih i visokokvalitetnih inovativnih proizvoda za dentalnu implantologiju. Ponuda obuhvata implantat-rešenja za stomatologa – kao sopstveni Spectra implantat sistem i proizvode kompatibilne sa Nobel Biocare, Zimmer Dental i Straumann. Zahvaljujući najmodernijem načinu proizvodnje, Implant Direct pruža visokokvalitetne inovativne proizvode sa pojednostavljenim procedurama po prihvatljivim cenama u preko 40 zemalja širom sveta. Implant Direct proizvodi pokrivaju šest posto svetskog tržišta. Predstavništva Implant Direct – a nalaze se u: SAD, Švajcarskoj, Nemačkoj, Kanadi i Izraelu, a ovlašćeni distributeri širom sveta. „Mikodental“ je generalni zastupnik za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Exit mobile version