Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme

Akcija „Daj pedalu raku“ održana danas u Šapcu

Akcija „Daj pedalu raku“ održana je danas na Trgu šabačkih žrtava, na inicijativu Ženskog centra „Milica“ i uz učešće lokalne samouprave, Zavoda za javno zdravlje, Opšte bolnice Šabac, Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ i Evropskog centra za ekologiju. Cilj je da se ukaže na značaj preventivnih pregleda, budući da je naša zemlja među vodećima u Evropi po broju žena obolelih od raka dojke. Sugrađanima je deljen promotivni zdravstevni materijal, meren krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a održana je i biciklijada od centra grada do Tabanovačke šljunkare u cilju promovisanja zdravih stilova života.  

Kako je istakla direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković, ovom akcijom daju svoj doprinos povodom obeležavanja oktobra- meseca borbe protiv raka dojke.

-Delili smo flajere i davali savete svim našim građanima koliko je važno da se na vreme odazovu na preventivne preglede, a posebno žene, jer je karcinom dojke u porastu. Jako je važno da se na vreme jave svom izabranom lekaru kako bi dobile odgovarajuće upute za preventivni pregled i odazvale se na mamografiju. Mi smo ustanova primarne zdavstvene zaštite koja veliki značaj pridaje upravo prevetivnim pregledima. Tome i težimo, da više imamo preventivnih u odnosu na preglede zbog bolesti i drugih pogoršanja zdravstvenog stanja i upravo ova akcija pokazuje da su zdravi stilovi života jedna vrsta prevencije. Vožnja bicikla je važna fizička aktivnost u borbi protiv, ne samo malignih, već i kardiovaskularnih tegoba, dijabetesa koji je takođe u porastu- napomenula je dr Stanković.

Dr Slavica Đurić iz Opšte bolnice Šabac istakla je da je važno raditi na prevenciji i edukaciji žena i stanovništva uopšte.

-Poruka današnje akcije je da treba brinuti o svom zdravstvenom stanju, kontrolisati redovno zdravstveno stanje, baviti se sportom, živeti zdravo i izbaciti štetne navike. Poruka za žene je da rak dojke jeste najčešći maligni tumor kod žena, ali je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Zbog toga žene treba jednom mesečno da pregledaju svoje dojke, jednom godišnje da rade ultrazvučni pregled dojki, posle 40. godine mamografski pregled na svake dve godine. Ukoliko primete bilo šta sumnjivo, neka se jave odmah svom lekaru. Imamo veliki broj obolelih i hospitalizovanih zbog korone, što utiče na smanjenje kvaliteta lečenja nekovid pacijenata. Zato apelujem na sve da se vakcinišu i poštuju protivepidemijske mere da bi se obezbedilo kvalitetno lečenje i za nekovid pacijente- rekla je dr Đurić.

Dr Dejan Pavlović iz Evropskog centra za ekologiju rekao je da je to odlična prilika da svojim ličnim primerom pokažu sugrađanima da treba brinuti o svom zdravlju.

-Ovom prilikom promovišemo zdrave stilove života i upravo je to cilj održavanja ove biciklijade od gradskog trga do Tabanovačke šljunkare, takođe kroz jedno prirodno okruženje trasom kojom je išla i naša prva biciklijada pre više godina, tako da je to povezanost zdravog života, prevencije u zdravstvenom sistemu i cilja da budemo što zdraviji i imamo kvalitetan život- podvukao je dr Pavlović.

Zavod za javno zdravlje zajedno sam sa svim zdravstvenim ustanovama sa teritorije grada podržao je akciju.

-Želimo da istaknemo značaj preventivnih pregleda, kao i značaj svakodnevne brige žena o sopstvenom zdravlju i da našim sugrađanima podelimo zdravstvene savete i zdravstveni materijal- poručila je Željka Ninković iz Zavoda za javno zdravlje.

Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke i debelog creva koji se na teritoriji Mačvanskog okruga sprovodi od 2014. godine se zbog situacije sa kovidom 19 trenutno ne sprovodi nigde u Srbiji.

-To je upravo razlog zbog kojeg apelujemo da se ljudi vakcinišu da bi se omogućilo normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema. Mi smo u bolnici imali u okviru besplatnih preventivnih pregleda u organizaciji Ministarstva zdravlja mamografske preglede za sve žene koje su se javile tog dana i po potrebi pregled hirurga. Pored toga što je naša bolnica u kovid sistemu, mi i dalje radimo preglede, ultrazvuk i mamografiju prema potrebi- istakla je dr Slavica Đurić.

Godišnje u Srbiji oko 5.000 žena oboli, a oko 1.500 umre od raka dojke, a naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od ove obolesti. Rano otkrivanje predstavlja vrlo važan faktor za izlečenje. Akciju „Daj pedalu raku“ inicirao je Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke banje, a kompanija „Avon“ im donira prihode od prodatih proizvoda. Realizuje se u 30 gradova u Srbiji, ali i u Sloveniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

D.Dimitrijević

Exit mobile version