Rado idu Čivijaši u odbornike

I tri godine kasnije, na prevremenim izborima koji će se održati 17. decembra, pred građanima Šapca ponovo će se naći dvanaest izbornih lista (skoro najviše u Srbiji) u trci za odbornike u Skupštini grada a samim tim i za osvajanje vlasti. U normalnim okolnostima to bi se moglo podvesti pod razvoj demokratije i postojanja političke konkurentnosti ali ovde, kod nas, nisu normalne okolnosti niti smo mi normalna zemlja.

Građani u lokalnim sredinama su taoci sumanutih politika koje se vode u Beogradu i partija koje iz centrala nemaju, niti su ikada imale, razumevanja za lokalne prilike. Jer, smatra se, kako je na Republici tako mora biti i u lokalu. A samim tim i sve ono što se dešava u unutrašnjosti je slika i prilika izborne tragikomedije u Beogradu.

Da bi se to moglo bolje razumeti moram se vratiti u 2020. godinu. Naime, čini mi se, krajem januara deo opozicije skupom u Beogradu počeo je kampanju bojkota parlamentarnih izbora, koji su trebali da budu održani na proleće. Na skupu je usvojena zajednička Deklaracija o bojkotu parlamentarnih izbora. U tekstu deklaracije navodi se da „samo izbori na kojima građani imaju mogućnost da budu informisani i na kojima glasaju slobodno i bez pritisaka jesu pravi izbori“.

Šabac

1. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine
grada Šapca – „Aleksandar Vučić – Šabac ne sme da stane“
2. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine
grada Šapca – „Nemanja Pajić – Zapadna Srbija – Uvek Šabac“
3. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine
grada Šapca – „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stran-
ka“
4. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine
grada Šapca – „Ruska Stranka – Slobodan Nikolić“
5. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine
grada Šapca – „Dr Dejan Pavlović – Evropska zelena partija
– Evropeйskaя partiя zelenыh“
6. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine
grada Šapca – „Šabac protiv nasilja – Nebojša Zelenović“
7. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine
grada Šapca – „Čista lista za drugačiji Šabac – Vladimir
Terzić – Dušan Tufegdžić“
8. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine
grada Šapca – „Domaćinski za selo i grad – znamo“
9. Izborna lista „Udruženi pobeđujemo – Miroslav
Aleksić – Zdravko Ponoš – Miloš Parandilović – Tatjana
Marković Topalović“
10. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine gra-
da Šapca – „Ivica Dačić – Premijer Srbije“
11. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine gra-
da Šapca – „Dr Miloš Jovanović – Nada za Šabac – Srpska
koalicija Nada – Nacionalno demokratska alternativa – Nova
demokratska stranka Srbije (novi DSS) – Za kraljevinu
Srbiju“
12. Izborna lista kandidata za odbornike Skupštine Gra-
da Šapca – „Vreme je za dela – Dr Saša Filipović“

Prštalo je tada od poruka koje su opozicioni prvaci „prosipali“ pred građane:

„To je pitanje časti. Čast je danas u Srbiji biti na ovoj strani. Nikada Srbija u svojoj istoriji nije imala vlast koja ovako deli narod“, govorio je Đilas.

Lider pokreta „Dveri“ Boško Obradović govorio je da neće da učestvuje na, kako je rekao, „lažnim izborima“ i zatražio ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

„Ako želite išta da uradite aktivno, da preduzmete nešto da bi se u Srbiji promenilo nabolje, danas vam je mesto ovde. U normalnim zemljama nema tih podela ‘mi i oni’. Ali danas u Srbiji, nažalost, postoje samo dve strane, postoje ‘oni’ i postojimo ‘mi’ koji želimo da im vidimo leđa“, izjavljivao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdeći da je „jedini pravi put – put totalnog bojkota“.

Zanimljivo je bilo i razmišljanje novinara Srđana Škora:

„Bojkot ne znači samo neizlazak na izbore, nego hoćemo da znamo ko je ubio Staniku Gligorijević. Bojkot je i što nećemo da živimo u gradovima u kojima je najzagađeniji vazduh na svetu. Hoćemo da znamo šta radi brat Aleksandra Vučića, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, Ane Brnabić, Siniše Malog, rodbina i kumovi. Bojkot je i princip i poštovanje, bojkot je ljudska obaveza, čistilište, odluka posle koje nema nazad“, poručivao je Škoro.

Mislilo se tada da je bojkot jedini način da se sačuva i političko i ljudsko dostojanstvo, da se sačuva reč i ideja da i u politici može biti poštenja.

I bi bojkot.

Međutim, beogradska gospoda nisu razumela, ili nisu htela to da čine, da i u takvoj Srbiji postoji jedna svetla tačka, jedna oaza demokratije, jedan slobodan grad, postoji Šabac. I da ga je trebalo sačuvati. Po bilo koju cenu.

U tim i takvim okolnostima nije se snašao ni tadašnji gradonačelnik Nebojša Zelenović koji je imao ogromnu podršku građana Šapca jer je Šabac u vreme njegove vladavine istinski počeo da poprima obrise evropskog grada. U svakom pogledu.

Rastrzan između rodnog grada i Beograda ostao je da lebi u vazduhu. To su donekle, mada mnogo više krađom, kupovinom glasova i ucenama glasača, iskoristili naprednjaci, i uz pomoć onih koji su izdali (prevarili) svoje glasače, preuzeli vlast u, do tada jedinom „slobodnom“ gradu u Srbiji.

 

Tri godine kasnije

Evo opet su izbori, prevremeni, i opet će na izbornom listiću biti dvanaest kandidata (stranaka i grupa građana) za koje će građani moći da se odluče. Ali opet je Beograd „upetljao“ svoje prste, i opet su, beogradske centrale, uticale na formiranje izbornih lista. Pre svega u takozvanom opozicionom bloku.

Po tom kriterijumu opoziciju u Šapcu čini široka koalicija „Šabac protiv nasilja“ sastavljena od bivših šabačkih funkcionera od kojih su dva nekadašnja gradonačelnika. Kandidaturu za 69 odborničkih mesta istakli su članovi stranaka: „Zajedno“ (26 kndidata za odbornike), Stranke slobode i pravde (15), Demokratske stranke (14), Srpskog pokreta obnove (6), POKS-a (4) i GDP (4). A opšti je zaključak da su se na listi našli oni koji, da su drugačije prilike, nikada ne bi pristali da budu zajedno.

U liste za koje se pretpstavlja da su opozicione spada „Udruženi pobeđujemo“ koja na prvom mestu ima dr Tatjanu Marković Topalović, a koja predstavlja novo lice na političkoj sceni grada.

Tu su i „Čista lista za drugačiji Šabac“ sa liderom koji je na prošlim izborima bio na listi Nebojše Zelenovića i ponekad je , kao i lista „Domaćinski za selo i grad – znamo“, Salka Karadarevića koji je u prvi plan izbacio jedinog odbornika opozicije koji se skoro uvek pojavljivao na sednicama Skupštine grada.

Zanimljivo je da u Šapcu nema takozvanog „nacionalnog bloka“ a na te glasače računa „Srpska koalicija NADA“

Na lokalu SPS skoro nigde nije u „ljubavi“ sa SNS-om ali nikad se ne zna. Dačiću je važno da on jeste i da od toga ima koristi. Šabački socijalisti su, ponovo, pokazali da su u dubokoj krizi i jedva su uspeli da predaju polovičnu listu a to znači i da su im male šanse da pređu cenzus. Zna to i Ivica Dačić ali nije baš puno zabrinut. Njemu vlast na lokalu i nije važna, važnije je da on, „Premijer Srbije“ iz Šapca izvuče nekoliko stotina glasova, na izboru za parlamen, što bi mu omogućilo da ima, kakak-

Iz raspada SPS-a proistekla je i jedna grupa građana a na čije glasove računaju verovatno ni sami ne znaju.

 

Oni su činili vlast

Na prvih pet mesta su svi oni okupljeni oko Srpske napredne stranke koji su u protekle tri godine činili vlast u gradu a u pomoć je „pozvana“ i Srpska radikalna stranka.

I, sad se postavlja pitanje zašto svi oni koji su do sada činili vlast nisu se ujedinili u jednu listu. Tim pre što se, sudeći po informacijama koje objavljuju njihovi zakupljeni mediji, u Šapcu nikad više, u istoriji, nije radilo i gradilo.

Ali oni znaju da nije tako i da grad vuku u propast pa je sasvim logično da na ovakav način pokušaju da prevare šabačke birače. One koje nisu u stanju da kupe.

I na listi kod naprednjaka je došlo do značajnih promena, do duše Aleksandar Vučić je ostao ali nema jedinog, iskrenog i poštenog šabačkog naprednjaka, Gorana Mijailovića, koji je vrlo brzo uvideo sa kakvim kriminalcima bi trebao da ima posla i pobegao, iz politike, glavom bez obzira. Međutim, tu je, kao dekor, Milan Mačvan, proslavljeni srpski košarkaš. Mnogi su se pitali šta mu je to trebalo ali odgovor na to pitanje, verovatno, samo on zna. Sudeći po onom kako naprednjaci rade u pianju je neka velika ucena ali to nećemo saznati sve dok i Mačvanu ne pukne pred očima.

Na drugom mestu nalazi se lista Nemanje Pajića „Uvek Šabac“ koja je sastavljena od „profesionalnih“ političar koji godinama dobro žive a ništa ne rade. Mada, pravi naziv za ovu grupaciju bi bio „Ko da više“ a njihov cilj je da pokušaju ponovo da prevare Šapčane i da njih nekolicina na funkcijama proživi još četiri godine. A potpuno je jasno da će Nemanja svaki glas koji dobije prodati naprednjacima i dobro ga unovčiti…

Lista srpskih radikala je tu po nalogu Beograda bez šansi da pređe cenzus ali i oni su tu da pokušaju da prevare nekog birača sa predznakom „nacionaliste“, koji neda Kosovo i koji hoće sa Kinom i Rusijum. Jer u konačnom obračuni ti glasovi će i tako, smatra se, otići SNS-u. To se isto očekuje i od „Ruske sranke“, bez ijednog Rusa i „Evropske zelene partije“ (iz koje je Mina Mijailović prebegla u SNS) koje su na prošlim izborima jedva prešle cenzus. Ali su podršku koju su kasnije dali naprenjacima dobro naplatili pa se nadaju da će se to desiti opet.

U prilog ovim naprednjačkim listama, da mogu da osvoje vlast, ide i činjenica da će u Šapcu glasati skoro 5.000 fantomskih birača a što jasno pokazuje strah naprednjaka od gubitka vlast. Jer znaju šta su i kako su radili. U stvari ništa dobro za Šabac i Šapčane već isključivo za svoje džepove.

I, tako će se na glasačkom listiću slobodarskog Šapca, grada Jevrema, Luke, Vinavera i naših potomaka naći 12 političkih partija uglavno sa ciljem da zalude normalan svet. I da im ogade politiku.

Ali to ne sme da spreči građane da iskoriste svoje ustavno pravo, izađu na izbore, da glasaju po savesti i da na taj način pokažu da imaju MOĆ.

Ivan Kovačević

Exit mobile version