Radionica “Autoportreti slepih kontura – Umetnost može da leči”

U petak, 26. avgusta održava se umetničko-terapijska radionica u Kulturnom Centru Šapca u organizaciji Žena Šapca a kako je navedeno u najavi radionice ona kreće i završava se nekom meditacijom ili možda čitanjem inspirativne poezije.

Radionicu vodi Šapčanka, Biljana Cook, sertifikovani joga instruktor i joga terapeut a radionica će izgledati tako što će osoba – učesnik leći na papir i zauzeti pozu i neko će potom opcrtati oblik tela.

Onda vlasnik tela preuzima papir i radi šta god mu padne na pamet. Boji, piše, ukrašava a ako neko želi da priča i objasni zašto i kako je popunjavao „sebe“ na papiru, može, ali radionica uglavnom podrazumeva tišinu jer nudi vrlo emotivno napet proces.

Bez obzira na tehniku koja se koristi može doprineti kako u olakšanju hroničnog bola usled fizičkih bolesti tako i u rešavanju psihičkih tegoba.

Naravno, ova radionica je početak procesa lečenja sebe kroz umetnost, a može biti jedno neobično novo iskustvo, ističu iz organizacije radionice.

Tokom meditacije ko želi da leži potrebno je da ponese tanko ćebe ili peškir za plažu i jastučić a ko želi da sedi dolazi bez ove „opreme“. Po završenoj radionici sledi kratko druženje i ćaskanje uz simboličan doprinos – grickalice i sokove koje će doneti učesnici radionice.

Planovi organizatora su da se nastavi sa ovom radionicom a pošto Biljana Cook živi u Johanesburgu, u koji će se vratiti na par meseci, organizatori će se potruditi da u njenom odsustvu neko drugi vodi radionicu ako bude zainteresovanih žena kojima prvenstveno i jeste namenjena ova radionica.

“Mi, Žene Šapca, kao neformalna grupa, zahvaljujemo se udruženju “Svetlost” koje nam pomaže i za ovu priliku obezbeđuje materijal za rad. Naravno, zahvaljujemo i Kulturnom centru Šabac na obezbeđenom prostoru, posebno jednoj od nas, gospođi Branki Todorović,” istakli su iz ove neformalne grupe.

U planu su i treninzi joge za žene koje to sebi ne mogu da priušte iz razloga nedostatka novčanih sredstava a koje bi takođe vodila Biljana Cook kao sertifikovani joga instruktor i joga terapeut i psiholog te bi na taj način udružila svoje dugogodišnje bavljenje jogom sa znanjem iz psihologije.

A.Giner

Exit mobile version