Rad sa mladima u Biblioteci šabačkoj

Tema broja: MEĐUNARODNI DAN MLADIH

Biblioteka šabačka već više od jednu deceniju u svom radu stavlja akcenat na mlade. Svojim raznovrsnim i posvećenim radom, Biblioteka osluškuje potrebe mladih i želi da im ponudi kvalitetan odabir literature, programa kao i mogućnost da se u Biblioteci kreativno izraze i pronađu. Oko 20 procenata mladih čini čitalačku populaciju u našoj ustanovi. Znamo da  srednjoškolci i osobe do 26. godine spadaju u najzahtevnije čitaoce. Pridobiti i održati njihovu pažnju i zainteresovanost predstvlja veliki izazov za ustanovu popout Biblioteke šabačke.

Mi mlade već godinama vezujemo za knjigu kroz radionice (dramska, Klub recitatora, strip radionica), predavanja (književnost, jezik, psihologija, sociologija…), tribine, razgovore (internet, umetnost, biblioterapija…), promocije (Marčelo, Pavle Zelić…), koncerte mladih talenata, interesantno osmišljene preporuke knjiga kao i kroz izložbe u kojima im dajemo mogućnost da pokažu svoj talenat (edicija Kultura ćirilice  u saradnji sa Školom primenjenih umetnosti, izložba dobitnika Nagrade Igor Belohlavek…). To je jedan od načina na koji ih motivišemo da čitanje postane njihova istinska potreba i želja, kako bi naučili da kritički rasuđuju, promišljaju i uče.

Mladi su pokazali interesovanje za čitanje obavezne lektire, epske fantastike, popularne psihologije kao i biografskih knjiga o poznatim ličnostima. Za čitanje poezije vlada slabo interesovanje među mladom populacijom iako su se mladi u velikoj većini odazvali na regionalni pesnički konkurs koji je nastao u organizaciji Biblioteke šabačke, Kombinarta i Vijuge iz Osijeka i pokazali izuzetnu pesničku zrelost.

U skladu sa vizijom moderne biblioteke i novim tehnologijama, 2013. godine je pokrenut sajt Knjigožderi. Ideja za stvaranje sajta je nastala iz potrebe da mladi dobiju prostor namenjen njihovim potrebama a prezentovani sadržaj ima ulogu da ih zainteresuje i inspiriše da dođu u Biblioteku, čitaju knjige i uključe se u kreativne programe koji su za njih namenjeni. Sajt je punih šest godina predstavljao most između virtuelnog i realnog sveta i uspeo je da odoli mnogim poteškoćama ali usled pandemije Korona virusa došlo je do smanjenja interesovanja i otežane interakcije između Knjigoždera i mladih, stoga sajt za mlade više nije u funkciji.

I u otežanim okolnostima Biblioteka nastavlja rad sa mladima. Organizuje obeležavnje značajnih godišnjica zavičajnih i drugih značajnih domaćih stvaralaca i na taj način pokušava da održi kvalitetan odnos sa ovom veoma osetljivom čitalačkom populacijom.

Exit mobile version