„Putovanje Balkanom“ u Dalasu

Jedinstveni kulturni događaj na američkom kontinentu

Jedinstveni kulturni događaj „Putovanje Balkanom“ (Experience the Balkans), održan je 5. oktobra u Dallas Fort Worth (DFW), pred prepunom salom u kojoj je dominirala publika iz Amerike. Na poziv Kulturnog centra „Rastko“ iz Teksasa, Šapčanka Biljana Regan, koja već godinama promoviše srpsku kulturu i tradiciju na američkom kontinentu, priredila je reviju narodnih nošnji sa Balkana. Predstavila je unikatnu kolekciju, narodne nošnje iz Srbije, Crne Gore, Bosne, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Makedonije i Slovenije. Postavke nakita, ćilima, nošnji i tkanina iz raznih perioda i predela Srbije i okolnih zemalja, plenile su svojom raznolikošću, dočaravajući kulturno bogatstvo tih prostora. Posvećena briga o svakom detalju i pojedinostima ilustrovala je sve važne specifičnosti, a krunisana osmesima članova i članica Biljaninog tima, dočarala neizostavne karakteristike prezentovanih krajeva- pozitivan duh, radost življenja i ljubav prema tradicionalnom nasleđu i korenima.

Kulturni centar „Rastko“ već duži niz godina predstavlja srpsku kulturu i doprinosi održavanju srpskog identiteta, jezika i tradicije u Severnom Teksasu. Regan je istakla da je saradnja sa Jelenom Bura Medić i Marijom Gluščević Draganić, koje vode tu ustanovu kulture u Teksasu, brzo dogovorena, kao i program, budući da dele zajedničku misiju i ciljeve. Kako je naglasila, čast joj je da srpsku kulturu i tradiciju promoviše na takvom multikulturalnom mestu.

U okviru „Putovanja Balkanom“ nastupili su Folklorni ansambl „Rastko“ sa spletom igara iz Šumadije, solistkinja Raychel LaViola, Amerikanka koja je izvela pesme iz Srbije, Bugarske i Makedonije na tim jezicima, kao i bugarski ansambl „Lush“. Predstavljeni su i radovi beogradske umetnice Vojne Baštovanović Kastil, koja sada živi u Teksasu, a među njima i mozaik naših predela.

D.Dimitrijević

Exit mobile version