Put ponosa a na sramotu

ŠABAC KAO PARTNER DRŽAVI

Magistralni put koji vodi od Šapca do Zavlake a odatle prema Krupnju, Loznici ili Valjevu ima za Šapčane izuzetan značaj u svakom pogledu, i emotivnom ako baš hoćete, jer on vodi i prema planini Cer.

Da vas, poštovani čitaoci, podsetim da se radi i o putu koji je, prilikom svake od svojih retkih poseta nekoj od periferija grada Šapca, predsednik države Aleksandar Vučić koristio da kara* i omalovažava gradonačelnika Šapca govoreći mu da je nesposoban (i još koješta – postoje snimci na društvenim mrežama) jer nije u stanju da sredi taj put za razliku od njegovog kolege iz Loznice koji deonicu puta koja pripada Lozničanima izuzetno dobro održava.

Ne znam šta je tada bilo u glavi gradonačelnika kojem je baš On, njegov predsednik, kojekakvim malverzacijama, omogućio da postane to što jeste, iako je znao koliko je nesposoban (ako to i nije bila namera kako bi se uništio Šabac) ali znam, video sam, kako stoji u stavu mirno i muca. I kako nije u stanju da smisleno odgovori ni na jedno predsednikovo pitanje.

A jedan od kraćih odgovora mogao je da glasi: „Taj put je u nadležnosti države!“

I tu se završava još jedna od predizbornih laži i obmana (koje se, nažalost, i dalje ponavljaju) kako će Šabac promenom vlasti postati „partner“ svojoj državi. Ma šta im to značilo.

A da to neće biti tako najbolje pokazuje ovaj put koji se sastoji od brojnih „krpa i zakrpa“ ali i veoma opasnih rupa koje ga čine veoma nebezbednim za saobraćaj. Da ne pominjem štetu koja se nanosi vozilima koja, „dok jure 50 kilometara na sat“, „poskakuju“ kao da idu po „turskoj kaldrmi“.

Mada, da ne grešim dušu, često se na ovom putu mogu videti nekakvi radnici koji lopatama popunjavaju one veće rupe. Međutim, vrlo brzo javljaju se nove, još opasnije. Iz tih razloga bilo bi veoma važno da nam neko od nadležnih kaže koliko je građane koštalo to besmisleno krpljenje rupa u, recimo, proteklih deset meseci…

Naravno ekipu koja vodi Šabac to mnogo ne dotiče…

Imaju oni drugih „zanimacija“.

Kako da što pre isprazne, „nikad veći budžet grada Šapca u istoriji“ i da taj novac usmere u „prave projekte“. Poput onog za informisanje…

Znam, obrazi su im kao đon, ali velika je sramota da se o putu koji ima izuzetan turistički i infrastrukturni značaj za ovo područje tako ophode.

 

Turistička atrakcija:

Put prema planini Cer privlači turiste zbog svoje prirodne lepote, bogate flore i faune te kulturnog nasleđa.

Na Ceru se nalazi spomenik i Memorijalni kompleks posvećen Prvom svetskom ratu, koji privlači posetioce i ljubitelje istorije. A ovaj put omogućava pristup ovom važnom turističkom odredištu.

 

Rekreacija i aktivnosti na otvorenom:

Magistralni put prema planini Cer pruža priliku za razne rekreacijske aktivnosti na otvorenom. To uključuje planinarenje, biciklizam, šetnje prirodom i lov. Ovaj put omogućava pristup planinskim stazama i pogledima na prekrasnu okolinu, što je atraktivno za lokalne stanovnike i posetioce.

 

Povezanost i razvoj ruralnih područja:

Put prema planini Cer važan je za povezanost ruralnih područja s gradom Šapcem. On omogućuje stanovnicima pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstveni centri, škole, trgovine i drugi infrastrukturni objekti. Osim toga, put podstiče razvoj ruralnog turizma i poljoprivrede.

 

Trenutno stanje:

Trenutno stanje magistralnog puta koji vodi prema planini Cer je katastofalno. Put se nekvalitetno održava i postoje delovi puta koji zahtevaju korenite popravke. Redovno održavanje puta i signalizacija važni su za sigurnost vozača i putnika. O nebezbednim autobuskim stajalištima smo već pisali…

 

Potreba za daljnjim ulaganjima:

Kako bi se osigurala sigurnost, kvalitet i funkcionalnost magistralnog puta prema planini Cer, potrebno je da država, „partner Šapca“ uradi kompletnu rekonstrukciju puta sa novim, kvalitetnim, asfaltnim slojem.

Ovo bi doprinelo boljoj povezanosti, sigurnosti i turističkom razvoju područja.

Nažalost, po građane, trenutnoj koaliciji koja vlada gradom važniji su lični, i politički, interesi pa ćemo na rekonsrtukciju ovog puta morati da sačekamo neka druga vremena. Vremena kada će država voditi računa o građanima a ne samo o jednoj političkoj partiji sa sve koaliconim patrnerima. Isključivo održavanja vlasti radi.

Imajte to na umu kad dođe vreme. (Bliži se…)

*karati (da ne zbunim botove) znači „grditi“. („Ćerku kara snaji prigovara“)

Ivan Kovačević

Exit mobile version