Prvi put nakon osam godina otvaranje izložbe bez izlagača

Otvorena izložba fotografija učenika Škole primenjenih umetnosti „Svetlosti i senke“

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu prošlog četvrtka (12. marta) otvorena je izložba fotografija učenika Škole primenjenih umetnosti, polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku. Na izložbi pod nazivom „Svetlosti i senke“ prikazano je 43 autorske fotografije 11 učenika: Anđele Jerković, Borisa Čekića, Vuka Arsenovića, Dušana Stanojlovića, Isidore Novaković, Ksenije Opanković, Matije Borojevića, Nemanje Jelića, Nikole Maksimovića, Tamare Glišić i Simone Opanković.

Osam godina saradnje

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić rekla je da kada imate posvećenog nastavnika, dobru nameru i želju da svoje znanje prenese i podeli sa učenicima, oni to veoma cene i vraćaju višestruko, kroz svoj rad, svoje fotografije i radost zajedničkog stvaranja.

-Osma po redu izložba učeničkih radova govori koliko upornost i ljubav prema onome što radite može da bude jedna kvalitetna konstanta koju i drugi prepoznaju, kao što je slučaj sa Studentskim kulturnim centrom u Beogradu koji nam već osam godina, svakog marta otvara svoja vrata. Žao mi je što prvi put, nakon osam godina, otvaranju nisu prisustvovali učenici i nastavnici naše škole, ali smo iz preventivno- zdravstvenih razloga odlučili da ne putujemo u Beograd. Naravno, biće prilike za to u godinama koje su pred nama- rekla je Đokovićeva.

Urednik Srećne galerije SKC Beograd Miki Pješčić naveo je da je na otvaranju prošlogodišnje izložbe mladih autora Škole primenjenih umetnosti ne bez razloga rečeno „da im po talentu i radovima u domenu fotografije u Srbiji nema ravnih vršnjaka“.

-Sve dosadašnje izložbe polaznika ove sekcije su predstavljale radove visokog stepena kvaliteta za koje se slobodno moglo reći da su bili „pokazni primeri“ uspelog rada i mnogim već afirmisanim autorima. Za mnoge nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima svakako treba pohvaliti upravu škole u Šapcu koja je postavila temelje sistema ozbiljnog programsko- pedagoškog rada ove sekcije, pre svih direktoricu Nevenku Đokić i pedagoga Mihaila Simovića koji je ujedno i autor ove postavke- napomenuo je Pješčić.

Traganje za sopstvenim likovnim izrazom sveta oko sebe

Učenik drugog razreda Dušan Stanojlović zahvalio je školi i Srećnoj galeriji SKC-a na mogućnosti da predstave fotografije.

-Moje interesovanje za fotografiju je počelo pre srednje škole, a kad sam upisao Školu primenjenih umetnosti dobio sam i priliku da budem deo sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku. Profesor Mihailo Simović mi je pokazao osnove fotografije i fotografske tehnike, tako da sada kroz fotografiju tragam za sopstvenim likovnim izrazom kojim predstavljam svet oko sebe- rekao je Stanojlović.

Učenica drugog razreda Ksenija Opanković navela je da voli časove fotografije, jer svaki put otkrije nešto novo.

-Inače, ovo je drugi put da izlažem u SKC-u i drago mi je zbog toga. Volim tu izložbu, na otvaranju je dobra atmosfera, mada ove godine s razlogom nismo išli na otvaranje- istakla je ona.

Kako je rekao profesor- mentor sekcije Mihailo Simović, sekcija učenicima pruža priliku da svoju likovnu poetiku grade kroz primenu savremenih digitalnih tehnologija.

-Igre svetlosti i senke, nesvakidašnji kadrovi gradskih dešavanja, fragmenti lica izraženih emotivnih stanja, neki su od motiva koji su inspirisali učenike i koje oni beleže na svojim radovima. Fotografije na ovoj izložbi nastajale su na časovima sekcije, ali i tokom porodičnih šetnji i putovanja učenika- zaključio je Simović.

Ovo je osma po redu izložba Škole primenjenih umetnosti u Studentskom kulturnom centru, u okviru izlagačkog ciklusa „Afirmacija mladih“ na kojoj se prikazuje rad višestruko nagrađivanih učenika, članova sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku.

D.D.

Exit mobile version