Protestni skup „za naša prava“ u Beogradu

Na Dan ljudskih prava

Protestni skup „Za naša prava“ održan je prošlog petka na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na Dan ljudskih prava ove godine, organizatori su želeli da ukažu na konstantna kršenja ljudskih prava u svim oblastima i to su učinili na jedini prigodan način – na ulici.

Ove godine, organizatori, Građanske inicijative pune 25, a Kuća ljudskih prava 10 godina. Zato su odlučili da u ovakvoj društvenoj situaciji nema mesta za slavlje.

-Jedina stvar koju možemo iskreno i svim srcem da slavimo jesu svi oni – svi vi – i dalje aktivni građani i građanke, koji ne posustaju i svakoga dana ulažu veliki trud i napor da ovo društvo bude bolje – rekli su organizatori.

Deo ovih protesta bili su svi oni, aktivni ljudi koji ukazuju na probleme iz jednog jedinog razloga – da bi ih sistem rešio. Aktivistima i aktivistkinjama koji se bore za vladavinu prava, zaštitu životne sredine, ženska prava, izgradnju mira, slobodu informisanja, bolje zdravstvo i ekonomska i socijalna prava uručene su zahvalnice za neizmeran doprinos u odbrani i očuvanju ovih prava.

Isidora Kovačević, glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“ sa dobijenom Zahvalnicom

Među dobitnicima bila su i dva Udruženja iz Šapca: zahvalnicu u kategoriju ljudskih prava dobilo je Udruženje „Svetlost“ dok su „Podrinske“ zahvalnicu dobile za napore koje čine u borbi za slobodu informisanja.

Ovom događaju su se pridružiti i: režiser Janko Baljak, urednik Žig Info Željko Matorčević, aktivistkinja Mia Bjelogrlić, aktivistkinja Milica Lupšor, advokat Rodoljub Šabić, aktivisti iz Rakite Desimir Stojanov Desko i Aleksandar Panić,lekar Rade Panić.

Na skupu je „Novi Optimizam“ dodelio i Povelju „Dušan Mitrović“ za Dobar primer Novog optimizma koja se svake godine tradicionalno dodeljuje na ovaj dan. Ove godine, nagrada je uručena Jeleni Obućini, novinarki Newsmax Adria.

Exit mobile version