Protesti protiv kovid propusnica

Svako veče od 19 časova na Trgu u Šapcu:

Od subote važi uredba Kriznog štaba o kovid propusnicama, prema kojoj samo oni koji poseduju digitalni zeleni sertifikat mogu biti u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru nakon 22 časa. Od ponedeljka, poštovanje te uredbe počeli su komunalni milicajci i da kontrolišu, a za one koji uredbu prekrše kazna je pet hiljada dinara, dok za pravna lica taj iznos je višestruko veći i kreće se od 30 do 300 hiljada dinara.

Od subote, traju i protesti protiv kovid propusnica širom Srbije. Prema nezvaničnim podacima u ponedeljak je protest organizovan u 60 gradova i opština u Srbiji. Svake večeri od 19 časova, na Trgu šabačkih žrtava okupljaju se građani nezadovoljni odlukom o kovid propusnicama, izražavajući tako svoje neslaganje sa uredbom.

U utorak 26. oktobra, na Trgu u Šapcu okupilo se par stotina građana koji su nakon okupljanja krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Prema rečima onih koji su tu od prve večeri, primetno je povećanje broja okupljenih iz večeri u veče. Okupljeni su nosili transparente na kojima piše „Preporuka a ne naređenje!“, „Svi su jednaki, svi su dobrodošli“, „Izađite napolje!“, kao i „Stop kovid ausvajsu“. Iste parole, protestanti su uzvikivali tokom šetnje gradskim ulicama.

Većina ugostitelja zatvorila lokale, oni uporni plaćaju kazne

Prve večeri, spontano su se okupili ugostitelji, koji su i ovog puta najpogođeniji antikovid merama. Jedna od ugostiteljki koja je u utorak predvodila kolonu tokom šetnje ulicama je vlasnica kafića „Protina kuća“, koji je i jedini radio u ponedeljak nakon 22 časa.

„Kolege ugostitelji su odlučili da im je najbezbolnije da zatvore lokale posle 22 časa. Ne mogu da se zameraju mušterijama i da odlučuju ko će biti unutra nakon 22 sata a ko ne, ne mogu ni da se zameraju vlastima, jer oni koji uredbu ne poštuju platiće kaznu. Ja sam izabrala drugačiji način i ne želim da me bilo ko tera da kršim ustav“, navodi Katarina Marić.

Prema izveštaju komunalne milicije prethodnih dana organizovana je pojačana kontrola poštovanja mera, a komunalna milicija u saradnji sa komunalnom inspekcijom i sanitarnom inspekcijom.

„U protekla tri dana, Odeljenje komunalne milicije Grada Šapca, obavljalo je pojačan nadzor u 116 ugostiteljskih i trgovinskih objekata. Izdata su ukupno četiri prekršajna naloga, tri u ugostiteljskim objektima, u iznosu od 30.000 dinara i jedna u trgovinskom od 150.000 dinara“, navedeno je iz Komunalne milicije.

Vlasnica „Protine kuće“ Katarina Marić, kaže za „Podrinske novine“, da će njen ugostiteljski objekat raditi i dalje i nakon 22 časa za sve koji žele.

„Ja nemam pravo da bilo kome zavirujem u karton vakcinacije, niti da ga pitam da li je preležao koronu. Nemam pravo i ne želim to da radim. U moj objekat su dobrodošli svi, a ako Kumunalna milicija naiđe i piše im kaznu ja tu ne mogu ništa, a ja ću već videti kako ću se boriti sa kaznama koje napišu meni. „Protina kuća“ će nastaviti sa radom bez legitimisanja i diskriminacije gostiju, branićemo naše ustavom zagarantovano pravo na rad. Ako su uvedene kovid propusnice, zbog čega one ne važe u svim objektima, na ulici, svuda za sve isto. Ako je konobar obavezan da se vakciniše, zbog čega i doktor u bolnici nakon 22 časa nije obavezan da se vakciniše. Ja prosto gledam stvari realno, ne volim podele u društvu i ne interesuje me da li je neko gej ili biseksualac, da li ima hiv ili hepatitis, boginje ili koronu. Zakonom je medicinska dokumentacija tajna i ja nemam pravo da nekom tražim na uvid bilo šta“, objašnjava revoltirana Katarina.

Kako su „Podrinske“ nezvanično saznale, u nekom lokalima prilikom ulaska Komunalne milicije radi kontrole, ispostavilo se da ni pojedini Komunalni milicajac nije imao digitalni zeleni sertifikat, a onda se postavlja pitanje zbog čega uredba važi selektivno i ko će poštovanje iste kontrolisati.

Ugostiteljstvo na rubu propasti

Od početka pandemije korona virusa, ugostitelji su bili prvi na udaru. Najviše ova grana privrede nije radila, a noćni klubovi i sada trpe ograničenja. Kako ugostitelji navode, skoro dve godine posluju u debelom minusu, pokušavajući nekako da održe svoje objekte otvorenim.

„To što smo radili par meseci letos normalno, to ne može ni blizu da nadoknadi gubitke koje smo imali. Potrebno nam je da naredne dve godine poslujemo sa velikom zaradom kako bismo bili na pozitivnoj nuli. Sve moje kolege su u dugovima, ali se nadamo boljem i pokušavamo da zadržimo biznise a samim tim i da ne otpustimo radnike. Apsolutno je nemoguće da kafić sebi priušti da zaposli nekakvog kovid redara, finansijski je to neizdrživo. Ovde nije problem o ta tri sata skraćenja radnog vremena, uskoro će propusnice važiti od šest, pa ceo dan. Kako ćemo onda poslovati? Nije rešenje da se lokal zatvori ranije, ja ću se boriti i dalje i u „Protinu kuću“ su svi dobrodošli“, zaključuje Katarina Marić za „Podrinske novine“.

Đ. Mijailović

Exit mobile version