Protesti do ispunjenja zahteva

Radnici Apotekarske ustanove Šabac ponovo na ulici

Zaposleni u Apotekarskoj ustanovi Šabac organizovali su danas drugu protestnu šetnju gradom sa istim zahtevom- da se reši pitanje njihovog statusa, omoguće uslovi za rad i isplate zaostale zarade. Prvi protest organizovan je pre deset dana i od tada se, kako navode, ništa nije promenilo, osim što će, ukoliko situacija ostane ista, od 1. marta ostati bez zdravstvenog osiguranja, budući da im doprinosi nisu uplaćeni od novembra, a plate od avgusta.

-Niko od nadležnih nije kontaktirao sa nama i zato smo prinuđeni da ponovo izađemo na ulicu. U očajnoj smo situaciji, jer sedimo u praznim apotekama, ne možemo da primimo pacijente, niti da realizujemo bilo šta od recepata ili prodaje lekova- ističe farmaceutski tehničar Ana Lazarević iz Odbora sindikata Šabac.

Zaposleni su zatražili prijem kod gradskog rukovodstva, a jedini cilj im je, kako ističu, da se izbore za golu egzistenciju.

-Mi ćemo ići i u Beograd da podržimo apotekarski sektor i to nije sporno. Međutim, Apotekarska ustanova Šabac pripada lokalnoj samoupravi i mi samo tražimo podršku i razumevanje nadležnih, da nam gradonačelnik ulije poverenje i da nam pomogne. Neka nas privatizuju, ali mi ne možemo više gladni. Nemamo skrivene namere, ovo je naša borba za puki komad hleba- podvlači farmaceut Svetlana Đokić.

Jedino rešenje zaposleni vide u izdavanju poslovnih prostora u zakup, ali se na konkurs koji je raspisan još niko nije javio. Od sto zaposlenih, u Apotekarskoj ustanovi ostalo je 40 radnika medicinskog osoblja i 24 radnika nemedicinskog osoblja. Nezvanično, dugovanja Apotekarske ustanove samo za plate su više od 120 miliona, dok dugovanja po drugim osnovama iznose oko 200 miliona dinara. Zaposleni navode da će nastaviti da protestuju svakog ponedeljka do ispunjenja zahteva.

D.Dimitrijević

Exit mobile version