Prošle godine u šabačkom dispanzeru registrovano 11 dece obolele od leukemije

Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ obeležio Međunarodni dan dece obolele od raka

Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ obeležio je danas Međunarodni dan dece obolele od raka predavanjem u klubu Opšte bolnice Šabac. O simptomima, preventivi i podršci u ozdravljenju od opake bolesti, govorili su zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi i predstavnici Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Uz podršku Ministarstva zdravlja u Srbiji je od 2013. godine u kalendaru javnog zdravlja 15. februar označen kao Dan dece obolele od malignih bolesti. Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti ustanovila je 2002. godine Međunarodna konfederacija Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja sveta. U Srbiji je udruženje počelo sa radom još devedesetih godina, a njegov zadatak je podrška deci, roditeljima i zdravstvenim radnicima, kroz edukaciju i sticanje veština u prevazilaženju problema u ranoj dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji dece.

-Pored rane dijagnostike, terapije i rehabilitacije, vrlo je važan lični kontakt, učešće roditelja u lečenju dece obolele od malignih bolesti. Cilj udruženja je pružiti podršku deci, roditeljima i zdravstvenim radnicima. Pored stečenih veština, znanja, podrške, najvažnije je pružiti kvalitetan život deci oboleloj od malignih bolesti- navela je glavna medicinska sestra u Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Suzana Zorić.

O opakoj bolesti koja se javlja kod dece govorio je i viši medicinski tehničar Milan Aleksić iz Službe pedijatrije. On je izneo podatak Instituta za javno zdravlje „Batut“ iz Beograda da u Srbiji svakog dana jedno dete oboli, a  svake nedelje jedno dete umre od raka.

-Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu godišnje oboli oko 160 hljada dece od nekog oblika malignog tumora, dok čak njih 90 hiljada izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, što znači da se svakog dana neko maligno oboljenje registruje kod 400 dece. Prema podacima iz protekle godine, u šabačkom dispanzeru registrovano je 11 dece obolelo od leukemije, od kojih je šestoro dece školskog uzrasta i petoro predškolskog- naveo je Aleksić

Volonterka Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Teodora Todorović  istakla je da je cilj ovakvih predavanja i same organizacije da se poveća svest ljudi o učestalosti javljanja malignih bolesti kod dece i uopšte, o značaju ove tematike i prevazilaženja teškoća sa kojom se deca i njihovi roditelji susreću.

-Nažalost, postoji podatak da svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka, ali ohrabruje činjenica da postoji mogućnost ozdravljenja do 70 posto, tako da mi kao organizacija na ovakvim skupovima utičemo na to da se već dovoljno težak život tokom lečenja olakša koliko je to moguće, a mi verujemo da jeste. Ja iskreno verujem da postoji preventiva, ali mi u našoj organizaciji se trudimo da edukujemo, kako roditelje, tako i decu, volontere i medicinsko osoblje da se učini sve što je moguće da do toga ne dođe, ili kad već dođe, da se njihov život olakša koliko je to moguće- istakla je Todorovićeva.

Leukemija predstavlja trećinu svih slučajeva kancera kod dece, a uzroci kancera u dečjoj dobi nisu potpuno poznati.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version